Sabtu, 05 Februari 2011

Wanita Sholehah

Ciri ciri wanita solehah

Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita menerima gelaran solehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yang penuh kenikmatan dari Allah s.w.t.
Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat iaitu :
1. Taat kepada Allah dan RasulNya
2. Taat kepada suami
Perincian dari dua syarat di atas adalah sebagai berikut :
1. Taat kepada Allah dan RasulNya
Bagaimana yang dikatakan taat kepada Allah s.w.t. ?
- Mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya.
- Wajib menutup aurat
- Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah
- Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki dewasa kecuali ada mahram bersamanya
- Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa
- Berbuat baik kepada ibu & bapa
- Sentiasa bersedekah baik dalam keadaan susah ataupun senang
- Tidak berkhalwat dengan lelaki dewasa
- Bersikap baik terhadap tetangga
2. Taat kepada suami
- Memelihara kewajipan terhadap suami
- Sentiasa menyenangkan suami
- Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah
- Tidak bermasam muka di hadapan suami
- Tidak menolak ajakan suami untuk tidur
- Tidak keluar tanpa izin suami
- Tidak meninggikan suara melebihi suara suami
- Tidak membantah suaminya dalam kebenaran
- Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya
- Sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga
FAKTOR YANG MERENDAHKAN MARTABAT WANITA
Sebenarnya puncak rendahnya martabat wanita adalah dari faktor dalaman. Bukanlah faktor luaran atau yang berbentuk material sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh para pejuang hak-hak palsu wanita.
Faktor-faktor tersebut ialah:
1) Lupa mengingat Allah
Kerana terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau memelihara anak-anak, maka tidak hairanlah jika banyak wanita yang tidak menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingat Allah. Dan saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya.
Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: ertinya:
” Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya.”
Sabda Rasulullah s.a.w.: ertinya:
“Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan.” (Riwayat Tarmizi)
Mengingati Allah s.w.t. bukan saja dengan berzikir, tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu.
2) Mudah tertipu dengan keindahan dunia.
Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak wanita ke perangkapnya. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Allah s.w.t. hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit.
Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An’am: ertinya:
” Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir.”
3) Mudah terpedaya dengan syahwat.
4) Lemah iman.
5) Bersikap suka menunjuk-nunjuk.
Dunia adalah perhiasan, perhiasan dunia yang terbaik adalah Wanita yang solehah.
One blogger likes this post.

336 responses to this post.

 1. ijin utk memanjangkan artikel ini
  syukron
  Reply
  • Posted by ujang on May 28, 2009 at 12:10 pm
   gimana pandangan mbak tentang wanita shalehah yang hanya diberiakan kepada pria shaleh?
   Reply
   • Posted by azahazwa on December 16, 2009 at 8:21 pm
    salam kepada teman yang bertanya…saya berminat dengan soalan anda.. di dalam al-Quran ada menyebut bahawa wanita2 yang baik untuk lelaki yang baik dan wanita2 yang jahat untuk lelaki yang jahat..tetapi jika kita telah benar2 bertaubat di atas kesalahan yang lalu…Insyaallah segalanya pasti berubah..Sesungguhnya setiap sesuatu adalah yang terbaik bagi Allah..wassalam..
  • Slm…
   sya seorg wanita yg bnyk mlakukan kesilapan yg sengaja dan tdk sengaja…
   sya tlah bnyk mlakukan dosa d atas bumi ini,sya tau itu kslhan yg tdk dpt d maaf kn mlalui kata2 dan pbuatan(hukuman)..sya amat tringin skli ingin mnebus kslhan dan ksilapan sya dgn mmohon kmaafan kpd Ilahi tpi………sya tdk tau nk mulakn dri mna??…sya tkut sya tdk mmpu nk mlakukan nya…sya tlalu lalai dgn khidupan d atas bumi ini…dan paling sya takut kslhan dan ksilapan sya tdk dpt d maaf kn oleh-Nya….sya tlalu buntu skrang unk mmikir kn nya….sya bharap sngt dgn mmasukn lmn web ini sya dpt mnemui jln lurus dan di redhai oleh-Nya…
   Waslm…
   Reply
   • ALLAH tu MAHA PENGAMPUN & MAHA PENGASIH =)…Mestila DIA terima taubat hambanya yg ikhlas nak berubah….mns mn yg perfect???? mns mmng selalu lupa & lalai tp dengan mengingatiNYa.( bt yg disuruh & xbt yg diLarang).insyaAllah…rahmat dan petunjuk DIA akan sentiasa mengiringi kehidupan kita =) percayalah..dgn mendekatiNya…hidup kita lagi tenang….dipermudahkan segalanya..amin.jgn takut untuk berubah ke arah kebaikan…
   • Posted by cermin on November 18, 2009 at 11:23 pm
    saya rasa saya faham masalah saudari,
    mungkin saudari merasakan saudari sangat teruk jika dibandingkan dengan
    muslimah2 lain yang saudari ketahui kerana dosa yang saudari lakukan,
    tapi Allah itu bukan manusia, Dia tak akan mencaci saudari sebagaimana yang manusia lain mungkin lakukan terhadap orang2 yang terbuka aibnya.
    Ketahuilah bahawa Allah hendak menerima taubatmu saudari..
    beleklah Al-Quran dan saudari akan mendapati banyak kasih sayang Allah tehadap saudari.
    Saya sokong saudari walau dari jauh.
   • Posted by hamba Allah on April 13, 2010 at 9:24 am
    salam…setiap manusia di mka bumi melakukan kesilapan..bertaubat la selagi pintu taubat masih di buka oleh Nya..Allah menerima taubat hambanya yang benar2 sudah bertaubat dan tidak akan melakukan lagi kesilapan yang sama..Ingat lah bahawa ramai yang menyokong dan menyayangi diri kita…wassalam..
   • Posted by nur jannah on June 4, 2010 at 1:36 pm
    wslm…
    Allhamdulillah Allah telah buka pintu hidayah untuk awk..jd blum tlmbt utk awk kembali ke pangkal jln kerana Allah sentiasa membuka pintu taubat nya utk kita semua hambanya..byk institusi d bawah JAKIM yg sedia membantu..sila bhubung dgn mreka..sya doakn smoga awk sentiasa dlm Redha dan Hidayah Allah SWT..
   • Posted by wanita on June 22, 2010 at 3:21 pm
    sya wanita yg jg sama terpedaya dgn kehidupan duniawi. bukan saya tiada ilmu di dada. bnyak yg didedahkan dlm artikel ini menyentuh tentang kehidupan saya. dr sini saya dpt menilai diri saya. saya bnyk melakukan kesilapan. saya mahu memperbaiki diri. ada kala saya rasa kuat utk memperbaiki diri. tp acapkali sya rasa terlalu lemah utk merawat hati ini. bagaimana saya perlu untuk memperkuatkan pendirian saya ini…
   • Posted by miss d on July 21, 2010 at 12:44 pm
    sesungguhnya ALLAH itu MAHA PENGASIH & PENYAYANG…DIA mengasihi hamba-NYA…kembalilah kepada ALLAH dgn hati yg ikhlas & rendah diri…patuhi ajaran islam sebetulnya insyaallah kt akan merasakan kedamaian anugrah-NYA…solat jgn tinggal n baca quran tiap-tiap hr
   • Posted by ana muslimah on August 25, 2010 at 4:16 pm
    Allah sentiase menerima taubat hambenye,anti bertuah krn sedar akn kesalahan yg pernah dilakukan..byk alternatif untuk berubah malah ianya tidaklah sukar..jika sudah ada keinginan dan tekad insyallah anti bole..semoge kte sume brjye menjadi lebih baik..amin.
  • Posted by mieja34 on November 2, 2009 at 3:51 pm
   senang nak menjadi isteri solehan taat sahaja pada Allah s.wt dan suami. Tapi bagaimana utk mengatasi rasa cemburu sedang suami keluar bekerja. apa yg harus dibuat. terbayang suami curang… walau tahu itu mainan syaitan.. apa ayat yg perlu diamalkan untuk membendung rasa curiga ini. tolong saya. setiap hari curiga itu semakin bertambah.
   Reply
   • Posted by cermin on November 18, 2009 at 11:18 pm
    Selain berusaha melayan suami sebaik2nya, berdoa kpd Allah agar menunjuki diri& suami ke arah keredhaan Allah dan bertawakkal kepadanya,
    saya galakkan saudari membaca buku “Men from Mars, Women from Venus” yang merupakan kajian terhadap sekian banyaknya pasangan suami isteri.
    Saya telah membacanya dan mendapati banyak ilmu yang teramat membantu dalam hubungan dengan lelaki, ilmu yang tidak pernah saya ketahui selama ini.
    Cubalah, dan saudari pasti tidak menyesal mencari ilmu tersebut.
    Dan juga, saya ada baca satu buku lain, di mana buku itu menceritakan bahawa,
    bagi lelaki, jikalaupun dia ada memberi pehatian kepada wanita lain, dia hanya memberi wanita itu 20% sahaja daripada perhatiannya, sedangkan untuk wanita kesayangannya dia memberi 80% kasih sayangnya. Walaupun bagi saudari, kasih sayang suami sepatutnya 100% milik saudari, namun suami saudari bukannya wanita. Jadi dia mempunyai pemikiran yang berlainan. Cuba bayangkan secara logik, bolehkah 20% menang ke atas 80%?
    Pasti tidak. Jadi, bertawakkal lah kepada Allah bahawa suami saudari sangat mencintai saudari walaupun mungkin dia tidak menyatakannya kepada saudari. Cuba saudari perhatikan, dia menyatakan cintanya kepada saudari melalui pebuatannya. Dia keluar bekerja untuk saudari, memikirkan mungkin itulah cara terbaik untuk memastikan keperluan saudari terjaga.
    Nasihat saya, bacalah buku “Men from Mars, Women from Venus”, sangat bagus untuk pasangan suami isteri.
  • Posted by amrizal iibrahim on December 18, 2009 at 7:48 am
   betul sekali
   Reply
  • Posted by azham on July 31, 2010 at 3:58 pm
   sy pun xtaw le nk habaq
   Reply
  • Posted by nur on December 3, 2010 at 6:07 pm
   itu lbih baik
   Reply
 2. Silakan. :)
  Reply
  • Posted by wan hairul faisal bin sulaiman on May 18, 2009 at 2:04 am
   ..salam…sesungguhnya wanita yang solehah itu susah utuk di temui bagaikan berlian dalam kaca yang bertaburan,ramai wanita yang tahu hukum syarak tetapi masih ramai yang melanggarinya kerana mahu mengecapi nikmat dunia yang singkat….wanita solehah itu diimpikan setiap lelaki soleh..
   Reply
   • Posted by ainn on May 29, 2009 at 12:14 pm
    waslam.. btul..
   • Posted by diyana addin on June 5, 2009 at 12:16 am
    kejernihan wajahmu,sempurna pada pandanganku kau kirana..
    keturunan terpilih,di sanjung serta dihormati,kau permata..
    kesederhanaanmu,mengecap kekayaan dunia,kau mestika..
    ketaqwaan dirimu,itu yang merantai jiwaku..
    rintihan bagi lelaki soleh..emmm..tp sy wanita..hehe
   • Posted by Masnur Bangsawan on June 7, 2009 at 12:31 pm
    Ass wr.wb.
    Semoga Allah, Melimpahkan rahmat dan karunianya kepada kita semua, amin
    Senang sekali saya dapat membaca artikel wanita solehah ini dan saya mendambakan wanita solehah baik budi agama Qur’an imamnya.
    wassalam
    H. Masnur 25 th
   • Salam, entahlah dlm dunia skrg ni. Majoriti wanita Islam semua tahu…tentang hukum….tapi, tak menghayatinya…..sanggup utk mengejar sesuatu yg tak dpt. dipegang…..tak tahu menilaikan yang mana kaca dan belian.
    Tak mengenal yg mana kejujuran dan yg mana kepalsuan….dan akhirnya tertipu dan menyesal….
    dan aku akhirnya…..menjadi mangsa
   • Posted by rock kapak on January 10, 2010 at 6:31 pm
    betul tu jeehan,,lagi2 awk,,heheh..
   • Posted by azham on July 31, 2010 at 4:00 pm
    memang tepat skALI..
   • Posted by nur azila on August 21, 2010 at 6:25 pm
    nak jadi wanita yang solehah tu amat payah…cam mane ek nak didkkan kita untuk ke arah itu…
   • Posted by nur on December 3, 2010 at 6:09 pm
    alangkah indahnya jika sy trgolonh,dan kaum hawa yg lainnya..sgeralah brtaubat wahai kaum hawa..ssngguhnya org yg pling bnyak didlm neraka adlah wanita..krn derhaka kpd suaminya dan tidak mnutup aurat.
  • wanita yang baik mjaga drinya dri pada segala kemaksiatan. dan munundukkan pandangannya.. dan stia pada kwn@ nya.. jujur pabla bkata2 dan pkataan yang sopan dan lemah lembut..
   Reply
   • assalamualaikumm..pertama sekli saya mau sngt cita2 saya nak jd ank2 soleheh@isteri yg slehah.. tp ssh sye mau lkukan… mcm2 rgam yg tmbul.. sya nk bjasa pda ma ngan abh.. biarlh susah didunia aslkan jgn ssh diakirat… tlglah bdoa untuk sye…jgk..mdh2 dimqbul…amin…
   • Posted by aifa on October 18, 2010 at 4:25 pm
    T’sntuh hati saya……saya pon slh sorg isteri yg m’mrlukn ptunjuk dr ALLAH…
    Moga sya dpt petunjuk dr NYA…AMINNNN
  • Posted by purwiyanto on July 18, 2009 at 3:17 pm
   apakah didalam kamus wanita sholeha itu tidak ada yg namax pacaran?
   Reply
   • Posted by nur on December 3, 2010 at 6:13 pm
    wanita yg solehah adlah wanita yg suci..
    sudah tentu tiada brcinta,cintanya hnyalah untuk Allah..dan dia hnya mnunggu jodoh dr Allah,bkn brcita2,sama juga dia mnghampiri zina,ingatlah pesan Allah’LA TAKRABU ZINA!’ jngnlah kau hampiri zina..ssngguhnya tiada brcinta2 di kmus wanita solehah.
  • Posted by Syaiful Bahri on August 2, 2009 at 1:03 pm
   aku setuju !
   Reply
  • yg pnting kene pndai jge diri tawwww(maruah)
   Reply
   • Posted by eka_zu on April 5, 2010 at 6:52 pm
    t’ingin sgt2 nk jd seorang wanita yg solehah…jauh dri mksiat..tpi kte sbgai seorang hmba yg lmh tdk dpt lari dri sgala cobaan…
   • Posted by miss d on July 21, 2010 at 12:38 pm
    a’a btul 2…tringin sgt nk jd wanita solehah…cubaan &godaan syaitan mampu ditepis andai kt sntiasa ingat ALLAH dan berdoa kpd-NYA…buat pe yg disuruh n jgn buat pe yg dilarang…insyallah kt mampu…hidup wanita solehah
  • Posted by hamba allah on September 9, 2009 at 3:03 pm
   Saya ingin sekali jadi wanita solehah, saya ingin juga masuk syurga tanpa melalui proses pncucian dosa terlebih dahulu diyaumil akhir, jika saya sering melakukan dosa sekarang ini.dan ketika suatu saat saya punya suami lalu saya ingin mengabdi pada suami dengan mengharap jadi wanita solehah.apa suatu saat saya akan masuk syurga.????? dan dosa2 saya yang telah lalu akn diampuni oleh alloh????
   Reply
   • Posted by hamba allah on September 9, 2009 at 3:05 pm
    Saya ingin sekali jadi wanita solehah, saya ingin juga masuk syurga tanpa melalui proses pncucian dosa terlebih dahulu diyaumil akhir, jika saya sering melakukan dosa sekarang ini.dan ketika suatu saat saya punya suami lalu saya ingin mengabdi pada suami dengan mengharap jadi wanita solehah.apa suatu saat saya akan masuk syurga.????? dan dosa2 saya yang telah lalu akn diampuni oleh alloh???? bagi saya hanya menjadi wanita solehahlah harapan saya untuk masyuk surga
   • Posted by insan hina on April 28, 2010 at 10:38 pm
    dosa2 yg lalu insyaallah akn d ampuni allah tatkala kita bertaubat.bertaubat perlulah menginsafi perbuatan dosa yg lalu,membenci perkara tersebut & x akn mengulanginya.ingin bertaubat x perlu menunggu masa yg sesuai krna stiap detik masa mrupakan amanah allah dan rezeki dr NYA .jika allah menarik nikmat masa tersebut nescaya kita akn tergolong dalam org2 yg rugi krna x sempat bertaubat…stiap manusia melakukan kesalahan…tatkala berdoa menangislah….jk x boleh paksalah sehingga kita menanges…x apa2…allah sgt menyukai hambanya yg merayu dan menanges smsa meminta doa dr NYA…amin….
   • Posted by sharifah fazirah on December 16, 2010 at 6:00 pm
    saya pernah ingin nak berubah menjadi wanita solehah. tapi selalu shaja yang menghalang.sentiasa ada yang menghalang. kadang2 kata2 seseorang telah mematah semangat. dengan izin ALLAH.. Mudah2an termakbul hajat sya.
  • assalamualaikum.wr.wb
   mohon maaf saya mau bertanya sebelumnya karena saya masih menemui jalan buntu dalam permasalahan rumah tangga saya,begini saya 8 bulan menikah dengan seorang yg sangat saya sayangi tetapi sering ada pertengkaran dengan adanya pertengkaran istri saya sering berbicara kasar pada saya kemudian sering mengungkit ungkit masalh hrt dan saudara.
   sampai yang terparah istri saya pernah bertengkar dengan orang tua saya (ibu saya) membentak bentak.lalu istri saya sampai sekarang memberikan satu pilihan kepada saya milih orang tua, saudara atau istri .kalau saya milih istri saya dia minta ibu,saudara saya suruh tunduk dan minta maaf sama istri saya ,bagaimana solusinya dan apakah wanita /istri saya ini baik untuk dunia akhirat saya ,mohon petunjuknya,terimakasih wassalam.
   Reply
   • Posted by insan hina on April 30, 2010 at 2:52 pm
    ya sadiqi….maaf sy bukanlah org yg berilmu tggi…tetapi ungin memberikan pandgn kpd saudara…bg saya isteri seperti itu tlah tergolong dalam isteri yg nusyuz @ derhaka…sejauh manapun cinta saudara kepada dirinya….saudara perlu mengutamakan lg cinta kepada allah…allah murka kepada kaum adam yg mementingkan hati isteri daripada ibu kandungnya…sdgkan saudara sendiri sudah mengetahui tgkah laku isterimu…oleh itu islam membenarkan kamu ceraikan isteri yg nusyuz itu.kerana sesungguhnya syurga d tlapak kaki ibu….dan isteri pula d bwh tlapak kaki suami….ingat itu wahai sahabat…moga kamu dpt berjumpa dgn isteri yg lbih solehaha kelak….tetapi jgn lupa jk ibumu turut mempunyai kesalahan tegurlah ibumu selembut lembutnya….
   • Posted by nur on December 3, 2010 at 6:21 pm
    ya saddiqi..
    itu bkanlah trgolong wanita solehah..kmu prlu mnasihatinya..bimbinglah ia..jika kmu takbimbing maka smua dosanya kmu yg menanggungnya..dia sudah mnjdi istrimu,kmu sudah brhak ke atasnya..pliharalah ia..ssngguhnya sabar dan sntiasalah brdo’a..jngn kmu turuti katanya yg mnyuruh ke arah kemurkaan..istri sbgitu sudah layak dpnggil nusyuz@derhaka,sjauh mana pun cinta kmu kpdnya,cinta Allah lg hakiki saudaraku..ingatlah cinta kita hnya kpd Allah..kita brkahwin krn sunnah nabi juga krn Allah..jngn kmu jdikan cerai sbg pngakhiranmu..crilah yg trbaik,cerai prkara trakhir..tpi sbaiknya jngn pilih jalan itu..ssngguhnya Allah tak suka perceraian..brsolat sunat/tahajjudlah saudaraku..mohon seikhlasnya prtolongan Allah.insya’allah dia akn mndngarnya.
  • akum hai pa khabar wanita soleha……..gadis cantik
   Reply
  • apa khabar wanita soleha
   Reply
 3. Posted by nur iman on April 10, 2007 at 1:09 pm
  Antara 9 Siti yang patut dicontohi:
  1) Siti Khadijah
  - Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira’.
  2) Siti Fatimah
  - Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya.
  Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin.
  Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali.
  Rasulullah pernah b’kata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.
  3) Siti A’ishah
  - Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik.
  Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah.
  Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama
  4) Siti Hajar
  - Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah.
  Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan.
  Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).
  5) Siti Mariam
  - Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri
  dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah s.w.t
  utk mengandungkan Nabi Isa.
  6) Siti Asiah
  - Isteri Firaun yg tinggi imannya
  dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya
  drpd Firaun Laknatullah.
  7) Siti Aminah
  - Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah.
  Mendidik baginda menjadi insan mulia.
  8.) Siti Muti’ah
  - Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya
  kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk
  dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati,
  berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.
  9 ) Siti Zubaidah
  - Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid.
  Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk
  kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.
  Reply
  • Posted by zombi on July 11, 2009 at 12:29 pm
   ada lagi tak info yang sebegini???seronok saya membacanya….terbayang saya bila saya dah kawin nanti…macam mane tak tau….
   Reply
   • Posted by eka_zu on April 5, 2010 at 6:58 pm
    a’aa..harap2 nti ble dah d gelar isteri..nk sgt ikut ape yg dlakukan isteri2 nabi…harap2 niatku ini akn d makbulkan olehnya…amin..
   • Posted by norfaezah on April 11, 2010 at 4:42 pm
    saya harap sangat bila saya dah jadi seorang isteri,saya akan jadi seperti siti2 contoh 2. .insyallah . .
   • Posted by norfaezah on April 11, 2010 at 4:47 pm
    rendahnya saya disisi allah . . .
   • Posted by norfaezah on April 11, 2010 at 4:51 pm
    semoga allah rahmati seluruh alam . . . assalamualaikum
   • Posted by azham on July 31, 2010 at 4:02 pm
    tolong carikan untuk saya seorang wanita solehah…….plezzzzzzzz
 4. Posted by anton on May 18, 2007 at 10:00 am
  sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam dalam sebuah hadits:
  إِذَا صَلَّتِ الْمَرْأَةُ خَمْسَهَا وَأَطَاعَتْ زَوْجَهَا وَأَحْصَنَتْ فَرْجَهَا دَخَلَتْ جَنَّةَ رَبِّهَا مِنْ أَبْوَابِهَا شَاءَتْ
  “Apabila seorang wanita mengerjakan shalat lima waktunya, ia menaati suaminya dan menjaga kemaluannya, niscaya ia akan masuk ke dalam surga Rabbnya dari pintu mana saja yang ia inginkan.”
  HR. Ibnu Hibban dalam Shahih-nya
  Reply
 5. Dikalangan kita dah dimaklumkan setiap dosa dan pahala yang akan kita tempuhi.Tetapi dikalangan kita sekarang ini tidak lagi mengambil berat tentang dosa pahala.bagi mereka hidup dimuka bumi ini hanya ingin happy @ gembira sahaja.mereka tidak fikir tentang azab yang akan mereka hadapi diakhirat kelak.Anda dapat lihat orang sekeliling anda sendiri..
  Reply
  • Posted by Masnur Bangsawan on June 7, 2009 at 12:40 pm
   Ass wr. wb
   Menyesal tiada berguna tanpa ada amal perbuatan yang memperbaiki diri, Istiqomah dengan diri yang Qur’an dalam menjalankan amal sunnahNya.
   kiranya Allah berkenan menunjuki kita di jalan yang diridhoiNya. Amin
   Wassalam
   By. H. Masnur 25 th
   Reply
 6. Posted by adlya on June 17, 2007 at 5:34 am
  Allah berfirman:
  “Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan.”
  “Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya.”
  “Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh.”
  “Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan,bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya.”
  “Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya.”
  “Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah sakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu.”
  “Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.”
  “Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,kerana itulah hatinya,tempat dimana cinta itu ada.”
  Reply
 7. Posted by aniliaz on June 17, 2007 at 1:43 pm
  adlya..
  thanks..indah sungguh kan ciptaan Allah..
  Reply
  • Posted by eka_zu on April 5, 2010 at 7:02 pm
   smuanye terlalu indah..tetapi wanita d zaman skrang sdah byk berubah…mengubah sgala ciptaan allah s.w.t
   Reply
 8. menarik dan berguna .Sesuai untuk semua golongan dan tidak menyakiti hati sesiapa.Cuba masukkan kisah Srikandi Islam untuk menambah tarikan untuk membaca dan memudahkan untuk mencontohinya.
  Reply
 9. Posted by siti nor fahana on August 8, 2007 at 10:47 pm
  betapa bersyukurnya menjadi wanita.alhamdulillah.dan semua makhluk pun ada kelbihannya.bukan susah untuk mendapat syurga ALLAH bagi wanita,dan bukan juga mudah,Tapi keinginan untuk menjadi wanita solehah yang penuh barakah menjadikan jalan menujunya itu pasti dapat dilalui dengan kekuatan seorang wanita
  Reply
 10. Posted by pink on August 9, 2007 at 11:41 am
  wanita adalah hiasan dunia,
  seindah hiasan adalah wanita solehah,
  yag akan membahagiakan syurga,
  di dalam rumahtangga……….
  Reply
 11. assalamualaikum…ya allah…teman dikala suka dn duka…mesra kami penawar duka…rindu kami membuah ceria…ya allah…silaturrahim kami..ukhuwah fillah,bermusuh kami na’uzubillah,berpisah mati…insya allah..pengubat hati doa rabitah,ya allah rahmati kami meniti usia,terpisah kami dialam nyata,temukan semula di taman syurga…amin………..ukhuwah fillah buat sahabatiey…..
  Reply
 12. Posted by muslimah on August 12, 2007 at 12:16 pm
  saya baru pertama kali masuk laman web ini..
  ternyata sungguh manfaat ilmu yg disampaikan..
  marilah kita sama2 ingat mengingati antra satu sm lain..InsyaAllah
  Reply
 13. alhamdulillah…kte sme2 mamprolehi ilmu…dan sling ingt mngingti antra stu sma lain..apepun hidup nie mmng pnuh dgn cbrn dan dugaan…tdk dinmakn hidup tnpa ujian…saya insan yang lmah mmrlukan nsht dr shbt skalian…
  Reply
 14. Posted by intifada on August 16, 2007 at 5:00 pm
  Assalamualaikum..
  Alhamdulillah..sy terjumpe lmn nie..sgt berguna bg sy yg sdg mencari hidayahNya
  Reply
  • Posted by zanna on January 3, 2011 at 3:30 pm
   assalammualaikum….sme2lah kte mencari hidayah n petunjuk dr ALLAH…dan tambahkan ilmu dgan mncari laman2 yg penuh ilmu2 ALLAH.
   Reply
 15. Posted by princess on August 20, 2007 at 3:28 pm
  Assalammualaikum…..
  Setiap wanita mempunyai kelebihan masing-masing, yang hanya akan di sedari lelaki yang muncul dalam hidupnya yang bergelar SUAMI
  Reply
 16. Posted by windi on August 22, 2007 at 1:25 pm
  assalamualaikum wr wb
  terima kasih atas di muatnya artikel ini sangat bermanfaat sekali bagi yang membacanya terutama bagi diri saya pribadi,saya jadi semakin termotivasi dengan adanya artikel ini untuk bisa menjadi calon istri yang bisa taat dan berbakti kepada suami kelak(kalau sudah menikah) tentu karena mengharap keridhoan dari Alloh SWTdan sesuai dengan sunah Rosululloh SAW.
  Wasalamualaikum wr wb
  Reply
 17. Posted by andri on September 6, 2007 at 10:32 pm
  assalamualaikum wr wb
  terimA kasih dengan adanya artikel ini ana jadi lebih mentaburi
  makna terdalam dari seorang wanita solehah
  Reply
 18. Posted by cece on September 14, 2007 at 1:58 pm
  bilamana awak tak berhias? awak kerja ndak cantik ndak masuk itungan….
  yang penting awak ndak maksud menggoda atau menjual diri
  iya kan?
  awak ndak kerja macam mana? sapa yg mau kasih makan awak? suami ndak kerja bagaimana? malah suami yg numpang idup sama perempuan, macem mana tuh?
  awak harus kerja karena tujuan awak mau aksih makan balik ke orang tua, mulia tak? orang tua udah kasih kita kehidupan dipelihara dari kecil, disekolahkan, disayang, yaaaa awak harus kerja karena ndak mungkin awak minta uang suami/pria untuk orang tua awak… awak malu minta2 duit ke pria lah….
  Reply
 19. A’skum Cece,
  Masya Allah.
  1) Tidak berhias, maksudnya tidak berhias & berperangai seperti wanita jahiliah. Saya belum berjumpa dlm mana-mana kitab, Islam mengajar umatnya supaya tidak bersih, kemas & cantik. Cuma, akurlah pada panduan yg Allah tetapkan pd penampilan diri wanita mukmin. Sopan, menutup aurat, sederhana & perhiasan yg menjaga kehormatan – tidak bermaksud tidak berwibawa, malah akan lebih di segani, Insya Allah.
  2) Saya juga tidak pernah mendengar dari mana-mana Ustaz, Islam mengajar supaya umatnya hanya duduk disejadah, bergoyang kaki dan tidak berusaha mencari rezeki, lebih2 lagi utk membantu kedua ibubapa. Maksud di atas, adalah tidak lalai dari mengingati Allah apabila melakukan urusan-urusan dunia. Jauh sekali maknanya.
  Semoga kita semua tidak keliru & di beri kemudahan mentaati Allah & Rasul-Nya.
  Kejayaan & hidup yg berkat hanya dengan redha Allah*
  Reply
  • Posted by eka_zu on April 5, 2010 at 7:08 pm
   salam…
   ay ingin tahu sgt2…salah kew seorang wnta itu memakai make up tp tdk terlalu tbal sehingga menunjukkan perbezaan pada wajahnya…
   Reply
  • Posted by lina on July 7, 2010 at 8:31 pm
   sye sedih..saya mangsa keadaan..cinta sye berikan tak di hargai..sye di abaikan ketika dia senang..ketika susah sye sglanya tempat dia mgadu
   Reply
   • salam, kita senasib…tp sy kini yakin cinta yg abadi hanya cinta Ilahi…jd apa ditangisi masa lalu..kuatkan iman dan hati Insya Allah cinta Illahi adalah lebih diharapi…
   • Posted by Salmiah on December 8, 2010 at 1:58 pm
    Jgn lah kita lalai untuk mengejar cinta ilahi, kita semua sama. Xlepas dari melakukan kesilapan. Betul kata Saudari Nor, cinta sejati hanya pada Allah SWT. Kalau sedih, ubatlah hati dgn membaca al-quran, ”carilah hatimu ketika membaca al-quran, jika tidak boleh, carilah ketika bersolat, jika tidak bolej, carilah ketika kamu bertafakur, jika masih tidak boleh, mintalah pada Allah hati yang baru…”
 20. Posted by tersedar on September 17, 2007 at 12:46 pm
  Assalamualaikum wbt….
  Alhamdulillah, saya tersedar kembali………sudah lama sy tidak membaca artikel sebegini …secara tidak langsung pemikiran saya lebih bertambah kukuh untuk menjadi wanita yang solehah…dan akan mengaplikasikannya…insyaallah…
  Reply
  • bantu aku mahu jd wanita slehah…stelah hati aku kmbali mahu trima cinta..aku arap cinta ini diiring reda illahi……bantuin yark……………..
   Reply
 21. assalammualiakum..
  1st time masuk lmn web ni..alhamdulillah nampaknye ia amat berguna..insya-Allah..moga ada hidayah untuk saya
  Reply
  • Posted by chayang on May 4, 2009 at 5:52 pm
   cane nk msk blog or lman web ni erk…..?
   Reply
   • Posted by chayang on May 4, 2009 at 5:54 pm
    hehe da tau da….bgs jgk ad lman ni…dpt bnyk pgjaran…
   • Posted by ima on May 25, 2009 at 7:26 am
    salam..sangat banyak pengajaran yg sy dapat melalui artikal ne,semoga sy akan menjadi
    seorang wanita yg lebih baik,beriman dan tawakal kepada Allah s.w.t.Ya Allah..jgnlah Kau campakkan sy kedalam nerakaMu..
 22. Aslmkm.Jemput kblog ana.Adalah sedikit sebanyak kelebihan untuk wanita ana paparkan disitu.. http://uwaish.blogspot.com/ @ uwaish.multiply.com
  Reply
 23. BANYAK PENGAJARAN DAN MAKLUMAT YANG SAYA DAPAT.
  Reply
 24. Posted by initrah on October 2, 2007 at 1:19 pm
  hidup ini hanya sementara, kebahagiaan dunia juga hanya pinjaman, akhirat juga yang kekal abadi..Yang Maha Esa juga lah kekasih yang abadi…
  thanks a lot for the effort and knowledge sharing…u did a lot !!
  Reply
 25. sungguh berguna blog ini untuk tatapan pembacanya..
  Reply
 26. Posted by amelia riskiana on October 3, 2007 at 6:23 pm
  Assm Wr.wb
  Salam kenal….saya baru pertama membaca blog ini, isinya kbtln pass dg permslh saya. trus terang saya baru menikah dan mendambakan menjadi isteri yg solehah.
  Tapi kenyataaan niat saya slalu terhambat dg sifat tempramen suami yg keras kepala, slalu memancing debaat dlm setiap komunikasi… shg hidup serasa panas dan gerah. blm lg ruang gerak slalu dibatasi, semua hrs kata komandan as suami. sbg wanita pekerja, slama ini sy yg membiayai hdp. smp dg skrng dia blm prnh memberi nafkah sdkt pun. bgm hukumnya?
  Padahal dia ngelotok ttg agama, krn lama tinggal di lingkng religius, tp kenyataannya dia slalu lalai jalani ibadah…ya. Allah kadang saya berfikir apakah setiap kehidupan pernikahan seperti ini? lalu apakah demi menjadi isteri yang SOLEHA saya hrs slalu mengikuti arus suami dan mengorbankan sisi manusiawi saya, dimana jiwa dan hati saya di tindas dan teraniaya…sungguh Terlaluu.
  Terima Kasih
  Wass wr.wb
  Reply
 27. aw2.aku jadi tambah semangat ne!!!pengen dech jadi bidadari syurga.doain aku bisa lebih baek lagi.aamiin…..
  Reply
  • Posted by nur hidayat on September 30, 2010 at 3:09 pm
   doakan jugak…
   ddampingi x smstinya d cintai,
   mndampingi x smstinya mncntai,
   mncntai x smstinya d miliki,
   d miliki x smstinya abadi………………….
   Reply
 28. assalam.ana jadi tahu siapa sich sebenarnya wanita solehah itu.wassalam
  Reply
 29. Posted by syifa' on October 5, 2007 at 11:30 am
  tahniah..saya suka blog ni..
  Reply
 30. Posted by sarah on October 6, 2007 at 1:32 pm
  seronok sangat baca…ilmu yang di sampaikan amat berguna.
  Reply
 31. saya suka ruangan ini..banyak pedoman dan faedah yang didapati..:)
  Reply
 32. saya sebagai seorang suami sangatlah berguna artikel tersebut. Ini sebaiknya dibaca oleh para wanita yang baik yang sudah berumah tangga maupun yang belum…. Semoga para wanita menjadi terangkat lagi derajatnya disisi Allah swt.
  Reply
 33. Posted by mdshaffir on October 24, 2007 at 4:14 pm
  Assalamulaikum,
  Terima kasih kepada saudari nurjeehan, isu ini dah lama dilupakan oleh semua termasuklah saya sendiri.
  Terima kasih kembali kerana memperingatkan kami tentang ciri ni moga saudara2 bole la mencari pasangan yang bersesuaian dengan ciri ini.
  Reply
 34. Posted by lynx on October 25, 2007 at 11:00 am
  Assalammualaikum..
  Saya pertama kali membaca blog ini. Isi dan kandungan yg terdapat di dini sedikit sebanyak mencuit hati saya untuk merenung dan menginsafi diri sendiri. Semoga turut menjadi panduan kepada yg lain juga. ;)
  Reply
 35. Posted by nik on October 29, 2007 at 12:17 pm
  tazkirah yang bagus..
  Reply
 36. Posted by Ddy on October 30, 2007 at 11:34 am
  Assalamu’alaikum
  terima kasih sekali atas paparan-parannya
  sangat berguna sekali bagi kita…
  terima kasih..
  Reply
 37. Posted by li on November 5, 2007 at 5:30 pm
  Cintailah Ilmu maka kita akan jadi manusia mulia,
  Cintailah kebaikan maka kita kan tersenyum hingga ke akhir hayat,
  Reply
 38. Posted by li on November 5, 2007 at 5:32 pm
  4 Tanda Org Berakal :-
  1.Cinta pada ilmu.
  2. Tak berubah wajah waktu dIumpat atau dipuji.
  3. Bagus jawapannya.
  4.Banyak benarnya
  Reply
 39. Posted by shaila on November 7, 2007 at 5:14 pm
  Assalamualaikum…. kalau bleh, sy pn ingn mnjd isteri yg solehah… sy jg sntiasa brdoa agr mndpt pasangan yg baik dan sy sntiasa mnjadi insan yg baik disisi ALLAH s.W.T.. blog ini amat bgus krn ia memaparkn panduan yg brguna untk perempuan..
  Reply
 40. Posted by ruslan on November 10, 2007 at 10:34 pm
  Assalamualaikum,
  Alhamdulillah saya baru terjumpa blog ini. Maklumat amat berguna kepada kaum muslimah khususnya para isteri malahan kepada para suami juga blog ini memberi ketenangan.
  Membaca komen dan artikel dalam blog ini membuatkan saya merasa amat bahagia. Alangkah baiknya jika ciri-ciri wanita solehah yang dinyatakan oleh rakan-rakan ada pada seorang yang bernama isteri. Sayangnya kadangkala suami tercari-cari dimanakah ciri-ciri itu. Sebahagian ciri-ciri memang ada tetapi sebagian lagi “hilang” entah kemana.
  Saya amat setuju ketenangan dan kebahagiaan suami terletak pada isteri. Jika isteri mampu memberi ketengan, kedamaian dan keharmonian pasti suami akan merasa begitu bahagia.
  Harapan moga lebih ramai para isteri membaca blog ini.
  Reply
 41. Posted by nazida on November 19, 2007 at 8:26 pm
  mudah mudahan Allah menolong para wanita Islam dalam menempuhi dugaan terhadap keteguhan hati menjadi wanita solehah. Sesungguhnya yang indah itu payah dan sukar untuk ditemuhi dan didapati. Beruntung bagi sesiapa yang berjaya menempuhi segala dugaan dengan tabah.
  Reply
 42. Posted by linda on November 22, 2007 at 12:26 pm
  ya Allah..
  sesungguhnya aku kini kian insaf…
  betapa mudahnya wanita untuk merasai nikmat syurga…
  namun apa yang berlaku kini?
  diharap isinya ditambahkan lagi bagi menyedarkan umat2 yg terleka seperti saya..
  Allahuakhbar…!
  Reply
 43. Posted by mr_antok on November 27, 2007 at 7:11 pm
  wanita solehah adalah wanita yang terbaik di dunia dan akhirat juga calon ratu bidadari di surganya Allah… Subhanallah!!! Allahumma inni as aluka mar’atus solihah .
  Ya Allah berilah hambamu istri yang solehah!!!
  Reply
  • Posted by nur azila on August 21, 2010 at 6:40 pm
   insyaAllah awak akan dapat isteri yang solehah…saya juga selalu berdoa supaya ditemukan seorang lelaki yang soleh yang mampu bawa saya ke arah keredhaan Ilahi….amiin…
   Reply
 44. Posted by lily_mawar on November 29, 2007 at 2:23 am
  Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan(menjaga) malunya, sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya.
  Reply
 45. Posted by lily_mawar on November 29, 2007 at 2:28 am
  Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,
  Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
  Didiklah mereka dengan panduan darinya. Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka semakin liar. Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita.
  Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan dunia.
  Reply
 46. Posted by waniTAsolehah on December 11, 2007 at 3:29 pm
  assalamualaikum kepada muslimin muslimat sekalian…alhamdulillah…blog ini muncul pd saat dan ketika insan ini sedang hanyut di lautan dosa. sedangkan, bahtera rumah tangga bakal sahaja dilayari…syukur, Allah gerakkan hati untuk mencari dan menambah ilmu yang semakin hari semakin kering di dada insan ini, buat bekalan mengurusi masjid yang bakal didirikan. syukran jazilan insan ini ucapkan buat penulis yang mampu menzahirkan blog yang sebegini berguna. mudah2an, akan lebih ramai lagi insan lain yang mendapat manfaat blog ini…teruskan sumbangan anda, doa insan ini, Allah sentiasa merahmati setiap usaha murnimu…amin…
  Reply
 47. Posted by aidadiana on December 17, 2007 at 1:18 pm
  SURAH YASSIN :
  36] Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.
  ———-JODOH SESAAT———-
  Maha Suci Tuhan yang telah memberi ketenangan
  Dalam sujud taubat, hajat, istiqarah,syukur dan dhuha
  Dalam kekeliruan mencari cinta
  Lantaran usia kian mengejar
  Apalagi mereka yang seusia telah menginjak fasa
  Yang bukan lagi di gelar dara rebutan!
  Dalam kata mereka, ku terima sebagai nasihat
  Dan senyum bonda, senyum berhajat
  Ku selami erti tersirat
  Mahu aku punya pembimbing kampung akhirat
  Bukan aku tidak mahu
  Bukan hanya tunggu menanti seru
  Tapi aku terkeliru
  Dalam usaha itu
  Adakalnya tersasar dari jalan Mu
  Lantas aku undur langkah
  Dalam taubat ku mohon keampunan
  Dalam hajat ku mohon pertolongan
  Dalam istiqarah ku mohon pilihan
  Dalam syukur ku mohon pemeliharaan
  Dalam dhuha ku mohon kurniaan!
  Masih terngiang lagi sinis kata menguji iman
  Kalau kau tu baik sangat…
  Kenapa belum punya teman?
  Bagaimana harus aku bicarakan
  Jodoh bukan untuk orang yang baik…sahaja
  Orang tak baik pun ada jodoh juga
  Sudah termaktub janjiNya
  Lelaki baik untuk perempuan baik bergitu juga sebaliknya
  Yakin lah…
  Ajal. maut, jodoh, pertemuan ada hikmat
  Bila masanya datang , pasti takkan berganjak walau sesaat!
  Reply
  • Posted by aida on May 23, 2009 at 9:23 pm
   so beautiful…
   Reply
  • Posted by Nur Izhar on July 1, 2010 at 10:54 am
   Saya puji…bnyk mgandungi maksud yang mendalam. saya sangat tertarik. pendek kata, sungguh indah….
   Reply
  • memang benar jodoh itu ditangan Tuhan dan tiada siapa yang mampu menghalang. Tapi kita perlu berusaha juga supaya dipertemukan jodoh yang baik. Jika kita jahat sekalipun kita juga perlu bertaubat……..
   Allah memaafkan hambanya tetapi hambanya mampu ke memaafkan hamba yang lain?
   renung2kan lah…….
   Reply
 48. Posted by hajarulaswad on December 19, 2007 at 12:15 pm
  salam.nice blog. moga dengan adanya blog2 sebegini akan membantu para muslimah dalam mentarbiyah diri ke arah menjadi hamba Allah yg solehah…syukran ya ukhtie.. inni akhafullah…
  Reply
 49. Posted by SOLEHAH on December 28, 2007 at 4:06 pm
  Ada diriwayatkan bahawa Asma’ binti Kharijah Fazari berkata kepada anaknya
  sewaktu perkahwinan anaknya dengan berkata:
  ” Hai anakku, kini engkau telah keluar dari sarang tempat engkau
  dilahirkan sehingga menjadi besar. Kini engkau mesti beralih ke suatu
  tempat dan rumah yang belum kau kenal dan engkau mesti berkawan dengan
  seoarang yang belum di kenali. Itulah suamimu, jadilah engkau sebagai
  tanah untuknya dan ia akan menjadi langit untukmu. Jadilah engkau sebagai
  lantai untuknya dan ia akan menjadi tiang untukmu. Jadikanlah dirimu
  pengasuhnya, nescaya ia akan menjadi hambamu. Janganlah engkau
  menghimpunkan untuknya berbagai kesukaran, sebab itu akan membuatkan ia
  meninggalkanmu. Janganlah engkau terlampau jauh daripadanya, nanti ia akan
  melupakanmu. Tetapi kalau ia mendekatimu, dekatilah ia dan sekiranya ia
  menjauhimu, jauhilah ia dengan baik, peliharalah suamimu, hidungnya,
  pendengarannya, matanya dan lain-lain. Janganlah suamimu itu mencium
  sesuatu dari dirimu melainkan yang harum, jangan pula ia mendengar
  melainkan yang enak, jangan pula ia melihat melainkan yang indah dari diri
  mu.”
  Reply
 50. Posted by wanita keliru on December 28, 2007 at 4:24 pm
  Kak jeehan,
  saya nak tanya ni dan minta nasihat dari akak & kawan2….bagaimana untuk jadi wanita solehah yang sentiasa berbakti kepada suaminya. akan tetapi hati si isteri sentiasa disakiti dan tidak pernah dipeduli(suami yg tak pernah mengangap si isteri sbg isteri)..
  adakah isteri sahaja yang harus menderita dengan perbuatan suami..adakah isteri sahaja yang sentiasa dianaya…adakah isteri sahaja yg harus bersabar dgn suami…walau suami sanggup menduakan kasih sayang dah cinta isteri….
  bagaimana untuk berbakti pada suami kalau hati sudah hancur & seringkali dilukai…
  Reply
 51. Posted by mira on December 31, 2007 at 1:56 pm
  this artical very interesting…thank you so much
  Reply
 52. Posted by Kasih Umi on January 5, 2008 at 4:26 pm
  DOA SEORANG ISTERI
  Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
  Kau ampunilah dosa ku yg telah ku perbuat
  Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yg tiada terbatas
  Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fisikal
  Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
  Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
  Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
  Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan
  Ya Allah
  Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu diArash
  Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
  Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku
  dititianMu
  Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
  Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
  Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala
  perintahnya
  Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
  Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
  Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati olehMu
  Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya
  Tetapi Ya Allah
  Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku
  Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala
  dugaanMu
  Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
  Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
  Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
  Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku memperbetulkan keadaanya
  Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
  Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena
  Ya Allah
  Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
  Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
  Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
  Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
  Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
  Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhiratMu
  Sekiranya aku engkar dan derhaka
  Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu
  Ya Allah sesungguhnya
  Aku lemah tanpa petunjukMu
  Aku buta tanpa bimbinganMu
  Aku cacat tanpa hidayahMu
  Aku hina tanpa RahmatMu
  Ya Allah
  Kuatkan hati dan semangatku
  Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
  Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
  Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
  Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
  Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
  Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
  Kerana aku sedar hinanya aku
  Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
  Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
  Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
  Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu
  Ya Allah Ya Tuhanku…
  Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
  Isteri yang dikasihi
  Isteri yang soleha
  Isteri yang sentiasa dihati
  Amin, amin Ya Rabbal Allamin..
  Reply
 53. kalau saya sepakat bila wanita itu di rumah
  Reply
 54. saya setuju kalau wanita itu di rumah
  Reply
 55. Posted by anamuslimah on January 13, 2008 at 5:19 pm
  asslmkm…tetibe ‘ter’jmp blog nie..cam bez jer..hope kite saling ingt m’igti antr 1 same lain..amin…:)
  Reply
 56. Posted by ibu5 on January 30, 2008 at 8:04 am
  a’kum,
  adlya….cantik sungguh kata-kata Allah tentang wanita. boleh saya tahu surah apa dan ayat berapa? saya nak panjangkan dalam buletin masjid kawasan saya untuk tatapan semua muslimah…terima kasih
  Reply
 57. sesungguh yerrrrr
  wanita i2 pnyeri idup…..
  wahai wanita,,,,,,,,
  hiasi lah wajah mu dgn keimanan………………!!!!!
  amin…………!!!
  Reply
 58. Posted by jamilah on February 11, 2008 at 4:03 pm
  bagus sunggoh blog ini..!
  imaseh teman2 sekalian…
  Reply
 59. Posted by ummi qistina kamarul zaman on February 15, 2008 at 9:36 am
  yelah…semua tu direnung2kan…
  Reply
 60. Posted by ummi qistina kamarul zaman on February 15, 2008 at 10:06 am
  mari kita berkongsi cerita dan renungan..
  Reply
 61. Posted by Masitah on February 25, 2008 at 8:38 am
  sebagai seorang wanita, jagalah harga diri supaya kita sentiasa dihormati dan disanjungi……. bagi kaum lelaki pula hargailah wanita dan sayangilah wanita….sesungguhnya lelaki juga dilahirkan melalui rahim seorang wanita yang bernama ibu……………
  Reply
 62. Posted by siti fatimah on March 1, 2008 at 11:12 pm
  terima kasih krn menyediakan blog seperti ini….blog ini btl2 membuatkan saya berusaha untuk menjadi wanita yang solehah dan menyedarkan saya tentang keistimewaan wanita yang solehah di dunia dan akhirat.. mudah-mudahan kita semua wanita di dunia ini berusaha untuk menjadi wanita yang solehah di dunia dan di akhirat…. insyaallah…….
  Reply
 63. Asskum.
  Alhamdulillah…sy mmg mencari2 blog yg berfaedah & blh dijadikn panduan serta menambah ilmu.Harapan sy blog ni blh dimanfaatkn oleh semua wanita.
  Bila dh ramai member/ahli…mayb blh buat perjumpaan/USRAH…dikalangan member2 tetap.
  Wasalam
  nora
  Reply
 64. Sebab wanita lebih cepat nampak tua
  Ada segelintir kaum suami mudah mencari perempuan lain kerana menganggap isteri mereka sudah tidak cantik,
  nampak tua, gemuk.. Tapi tahukan anda semua wahai kaum suami sebab-sebab yang menjadikan para wanita khususnya
  isteri & ibu cepat nampak tidak menarik di mata anda?
  1. Tahukah anda, jika kita makan dengan perlahan dan mengunyah makanan sehingga benar2 hancur, itu akan
  membantu proses penghadaman kita, sekaligus mengelakkan kita gemuk.. tetapi kasihan kaum ibu ni, terpaksa
  makan laju2, telan terus tanpa sempat dikunyah kerana nak memujuk anaknya yang menangis. Tapi si suami..
  layan jer sambung makan, buat2 xdengar anaknya menangis. So, wanita pun mudah jadi gemuk sebab makanan
  x sempat nak hadam betul2.
  2. Wanita juga mudah gemuk kerana sifat mereka yang tidak suka membazir.
  Makanan yang tidak habis dimakan oleh anaknya, maka dialah yg akan menghabiskannya pulak. Sayang katanya…
  takut membazir. Membazir tukan amalan syaitan. Si suami pulak dengan riaknya mengatakan “kau ni kuat
  betul makan!”
  3. Bila anak menangis tengah malam nak minum susu, bapaknya akan tido mati terus.kalau yang dengar pun buat2
  tido lena sbb malas nak bangun, malas nak ganggu tido nya.wanita lah yang dalam semalam, berapa puluh
  kali terpaksa bangun membuat susu utk anak. Bila x cukup tido, mulalah muka nampak letih dan cepat nampak
  tua. Kedut2 pun mula wujud. Masa tu guna Total Effect ker, aper ker… xkan nak hilangnya. Petua utk cantik
  kan ada dua yang penting, minum air banyak & TIDUR SECUKUPNYA.
  4. Dan bagi wanita yang berkerjaya, sudahlah penat bekerja utk membantu menambah pendapatan keluarga, bila
  balik rumah, semuanya dialah yang kena uruskan. Dengan perangai anak2, perangai bapaknya… nak itu, nak
  ini.. So, wanita pun membebel, marah2… dan bila marah2, banyak leter, so cepatlah jadi tua..
  Kesimpulannya. ..wanita cepat tua & cepat gemuk adalah disebabkan LELAKI atau lebih tepat lagi SUAMI..
  Oleh itu, hargailah segala pengorbanan isteri anda. Mungkin sekiranya sehari sahaja isteri anda tiada, dan anda
  perlu memikul tanggungjawab dia sementara, anda mungkin tidak mampu melakukan seperti dia..
  Reply
 65. saya rs sy benar2 jatuh cinta dgn laman ni…byk info dan maklumat….lebih kurang usrah scr online la ni….
  Reply
 66. Posted by shah on April 8, 2008 at 4:30 pm
  AdIya .. saya nak ucapkan terima kasih atas maksud firman Allah yang Adlya berikan… memang menarik … cuma saya nak minta firman Allah tu dalam surah mananye.. minta tolong sangat-sangat dekat AdIya.
  Reply
 67. Posted by Tia Qaherah on April 16, 2008 at 6:44 pm
  Salam dakwah…sungguh indah bait-bait nasihat di dalam blog ini…moga terus berjuang memberikan ilmu yang penuh manafaat….ameen
  Reply
 68. ya ALLAH..berilah hambamu ini kekuatan iman yg kuat…
  smg aku sntiase mnjadi wanita yg solehah…amin…
  Reply
 69. Posted by hamba Allah on April 17, 2008 at 1:05 pm
  ass. wr. wb.
  Web ini bermanfaat bangetz wat orang-orang seperti saya yang ingin belajar bagaimana menjadi seorang yang lebih baik . Semoga saya dapat belajar menjadi wanita solehah dan diberikan keimanan yang tak tergoyahkan oleh kilau’a dunia. AMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIn……………
  Reply
 70. insyaallah..ana akan manfaatkan ilmu n tazkirah yg ada di cni…syukran jazilan yea pada semua..
  ” la yuham wa la yarham”
  sabda rasullullah saw….

  jika kamu tidak menyayangi kamu tidak akan disayangi”
  Reply
 71. Posted by siti hajar on April 30, 2008 at 11:41 pm
  alhamdulliah
  tahniah atas blog ini
  saya rasa benar2 tersentuh dan tak sangka telalu mudah mjadi seorg isteri yg solehah.
  Reply
 72. Posted by zana on May 7, 2008 at 1:08 pm
  assalamualaikum…
  alhamdulilah, saya bersyukur krn tergerk hat untk tgk blog nie..
  sesungguhnya sya masih lg lemah dan kurg sbgai wanita yg soleha..
  sy belm berkawin..ttp sya ingn menjadi wanita yg soleha untk suami sy nant..
  sy sdg berusaha untuk mnjadi wanita yg soleha..
  diharap akak dapt memberi nasiht pada sy..
  sy akui dulu sy lalai dlm menjaga agama…tp kini sy sdh sedr..
  bersyukur kern allah tlh buka pintu hati saya…
  diharap laman ini membri manfaat kpada semua..insyaallah…
  sungguh indah agama ini..wanita soleha adalah impian saya dan berharap sy dpt
  mencapainya walaupun berbagai rintang yg mendtang….
  INSYAALLAH….
  Reply
 73. Posted by zana on May 7, 2008 at 1:11 pm
  kak…sekiranya ader nasihat2 yg baik untu saya sebagi panduan
  tlgla..email ke
  fiqza_makdent@yahoo.com
  semoga akak berbahagia dunia akhirat….insyaallah..
  Reply
 74. Posted by putra on May 16, 2008 at 7:54 pm
  aku minta tolong juga, kalau ada artikel yang berhubungan dengan perempuan yang sudah bersuami ( istri ) & perempuan yang sudah punya anak ( ibu )
  email ke aku putra0506@yahoo.com
  terima kasih
  Reply
 75. Posted by solehah on June 12, 2008 at 5:07 pm
  A’kum sahabat semua,salam perkenalan buat semua.
  lapangkan dada menerima musibah,
  luaskan pemikiran dalam mencari keredhaan-Nya..
  semoga kita sama2 dapat meningkatkan keimanan kita kepada Allah S.W.T.
  Reply
 76. Posted by sil on June 13, 2008 at 4:20 pm
  ass,,,,,,,,,,,,
  Subhanallah blog ni amat bagus sekali,,,,
  Semoga yang membaca blog ini, menjadi wanita solehah semua,,,amien ya rabb,,,,,
  wss
  Reply
 77. Posted by solehah on June 15, 2008 at 3:41 pm
  janganlah kita semua leka dalam berSMS; kerana ianya akan merosakkan akidah kita semua….
  ingatlah sahabat syaitan berada di mana2 sahaja…
  dan yang penting sekali,Allah Taala sentiasa mengampuni dosa2 setiap hamba-Nya…
  ingatlah bahawa sejengkal kita hampir kepada-Nya,
  sehasta Allah Taala hampir kepada kita.
  dan lakukanlan setiap pekerjaan hanyalah LILLAHHI TAALA..
  A’kum…
  jumpa lagi……
  Reply
 78. Posted by nur aqillah(MRSM gemencheh) on June 30, 2008 at 10:25 am
  assalamualaikum.. boleh sy mengajukan 1 soalan..
  bagaimana ingin memupuk atau menyemai prasaan takutkan Allah dalm klgan plajr?hal ini adlh krn plajar di Mrsm gmencheh nampaknye kurang-kurang-kurang beradab dlm surau..dan sering memandang remeh ttg hal2 keagamaan.. sy nyatakan hny sgelintir plajar..
  dan buat maklumt tmbhn maktab ini bru lg.. thanz>.
  Reply
 79. assalamualaikum
  Alhamdulillah info ini sgt byk membantu diri ini yg kian hilang..
  Reply
 80. Posted by nik nurulsyuhada' on July 16, 2008 at 8:26 am
  assalamu’alaikum kepada sahabat2 yang setia meneliti dan menjenguk blog ini….
  syukur kepada Allah untuk selama-lamanya krn telah menciptakan kita sebagai seorang wanita….
  bukan wanita yang biasa…malahan wanita yang sentiasa mendambakan redhaNya…
  buat pertama kali ana menjenguk blog ni….tertarik dgn pengisian yg diberikan…ilmu yang di zahirkan….
  sahabat2….
  wanita yang solehah ni….x dpt ditandingi….tawarkan lah wang berjuta sekalipun…..harga wanita solehah tak kan dapat dikaburi dgn wang sebanyak itu….
  Jaga iman…jaga hati….banyakkan amal…tingkatkan iman…
  salam wasilah ukhuwwah fiLlah….
  alia.fasihah@gmail.com
  Reply
 81. Posted by shairah on July 18, 2008 at 5:20 pm
  SIKAP MENJAGA DIRI DAN MALU AKAN MENAMBAHKAN KECANTIKAN ORANG-ORANG YANG SUDAH CANTIK.
  Apakah engkau pernah mendengar berita Ummu Salamah , salah seorang isteri Rasullullah saat ia mendengar suaminya bersabda:
  “Barangsiapa yang menyeret kainnya kerana
  sombong, maka Allah tidak akan memandangnya
  pada hari qiamat nanti”.
  Ummu Salamah bertanya:
  “Bagaimanakah kaum wanita harus berbuat
  terhadap hujung kainnya?”
  Rasulullah menjawab:
  “Hendaklah mereka menjulurkannya sejengkal”.
  Ummu Salamah bertanya lagi:
  “Bagaimana jika terlihat mata kakinya?”
  Rasulullah menjawab:
  “Maka hendaklah mereka menjulurkannya
  sehasta dan tidak boleh lebih.”
  Seorang masih hidup dengan baik
  selama mempunyai rasa malu
  sebagaimana batang kayu masih akan tetap kekal
  selama terbungkus oleh kulitnya
  Tidak, demi Allah, tiada kebaikan bagi hidup
  ini
  apabila rasa malu telah hilang darinya
  BEKALAN:
  Keselesaan tubuh kerana sedikit makan
  Keselesaan jiwa kerana sedikit dosa
  Keselesaan hati kerana sedikit keinginan
  Keselesaan lisan kerana sedikit bicara
  Reply
 82. Posted by shairah on July 18, 2008 at 5:42 pm
  Wahai wanita yang tinggi kedudukannya!
  Wahai wanita muslimah yang jujur,wanita muslimah yang taat,wanita mukminah yang taat,jadilah seperti pohon kurma,yang jauh dari kejelekan dan tinggi tak terjangkau oleh kejahatan.Bila dilempar dengan batu, ia menggugurkan buahnya; sentiasa hijau,baik di musim dingin mahupun di musim panas;lagi banyak manfaatnya.
  Hiduplah di tempat yang tidak menyentuh hal-hal yang tidak berguna,yang mampu menjaga kehidupan dari hal yang dapat menjaga rasa malu.Ucapanmu adalah zikir,cara memandangmu adalah menarik pelajaran,dan diammu adalah berfikir.
  Manakala keadaanya sudah demikian,nescaya anda akan merasa bahagia dan senang.Selanjutnya, akan digelarkanlah bagi anda rasa simpati penduduk bumi kepada anda dan anda akan di hujani oleh pujian yang baik dan doa yang tulus dari semua makhluk. Allah akan menyingkapkan semua awan kesengsaraan yang selama ini menaung anda,menghilangkan rasa takut yang menghantui anda,dan menyingkirkan kekeruhan yang bertindih -tindih menghimpit anda.Tidurlah anda dengan iringan bacaan doa dari semua orang mukmin buat anda.
  Pada keadaan yang demikian,anda akan menyedari bahawa kebahagiaan bukanlah terdapat dalam daftar kekayaan dan timbunan harta-benda,bukan pula memakai perhiasan dan baju baru untuk memenuhi tuntutan penampilan,sebab ia berada dalam ketaatan terhadap Allah Yang Maha Terpuji.
  Reply
 83. Posted by nas on August 3, 2008 at 12:32 pm
  assalamualaikum….
  rakan2 semua, indahnya kata2 kalian…
  syukur ke hadrat Allah kerana meletakkan darjat seorg wanita tinggi….tetapi ramai wanita tdk tahu menghargainya….masya-Allah….
  doa seorang isteri oleh kasih umi nampak bagus kalo diamalkan oleh setiap isteri…
  harap kita dapat berkongsi pendapat bersama2 k….
  saya baru lihat ‘blog’ ni pertama kali…
  rasa seronok kalo dpt berkongsi bersama….
  Reply
 84. Posted by sarinah on August 7, 2008 at 10:40 am
  salam…
  salam pekenalan dekat semua pembaca blog nie….
  rasa bahagia jer dapat jadi seorang yang begelar Wanita…..insyaAllah sy dapat di golongkan wanita solehan..amin.
  Reply
 85. Posted by nadila on August 15, 2008 at 12:51 pm
  syukran…..
  Reply
 86. Posted by mangges on August 28, 2008 at 12:14 pm
  ya allah mudah2an kami dlam golongan org yg beiman…aminnnnnnnnnnn :)
  Reply
 87. Posted by mangges on August 28, 2008 at 12:25 pm
  Antara 9 Siti yang patut dicontohi:
  1) Siti Khadijah
  - Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira’.
  2) Siti Fatimah
  - Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya.
  Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin.
  Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali.
  Rasulullah pernah b’kata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.
  3) Siti A’ishah
  - Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik.
  Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah.
  Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama
  4) Siti Hajar
  - Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah.
  Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan.
  Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).
  5) Siti Mariam
  - Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri
  dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah s.w.t
  utk mengandungkan Nabi Isa.
  6) Siti Asiah
  - Isteri Firaun yg tinggi imannya
  dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya
  drpd Firaun Laknatullah.
  7) Siti Aminah
  - Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah.
  Mendidik baginda menjadi insan mulia.
  8.) Siti Muti’ah
  - Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya
  kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk
  dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati,
  berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.
  9 ) Siti Zubaidah
  - Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid.
  Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk
  kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.
  Comment by nur iman April 10, 2007 @ 1:09 pm
  TERIMA KASIH KERANA BERKONGSI…TERIMA KASIH :)
  Reply
 88. Posted by princess on September 9, 2008 at 3:26 pm
  salam..seseorang wanita yang solehah ialah:
  a)menjaga tingkah laku
  b)tidak terlalu bersosial
  c)menjaga kehormatan diri
  d)mematuhi ibu bapa
  akhirnya,
  jdlh ssrg anak yang bertanggungjwb…jgnlh sesekali derhaka kpd ibu bapa…ameen
  Reply
 89. Posted by SHYARIEENA on September 12, 2008 at 1:44 pm
  ermm.. btl tu.. halawatul iman, begitula kemanisn imn.. dan kita sebagai wanita hendaklah sentiasa menjaga kesucian kita.. tanpa iman yang kuat dan sentiasa utuh maka mustahil akan menjadi wanita yang solehah.. dengan itu jagalah setiap aurat kita k..
  Reply
 90. Posted by bintu solehah.. on September 12, 2008 at 1:54 pm
  ALaikas’salam.,,=)ana suka la ruangan mcm ne.. ia sedikit sbyk dpt m’ningkatkan lg keimanan kta kpd yg maha Esa..ana jg b’hrp sgt pd wanita d’luar sn dpt m’jga aurat mreka.. syukran ana ucapkan pd yg sudi jg m’gisi ruangan ini dan ana jg dpt byk manfaat ktika mbaca ruangan ini.. syukran yaa.. sjujurnya ana jga ingin mjadi wanita solehah.. kini ana tgh brusaha untk ke arah itu… insyaALLAH,..dgn izin ALLAH S.W.T..ana di beri ptunjuk untk ke arah itu..ana jg bdoa supaya kalian semua mahu sama2 ke arah itu k.. insyaALLAH.. amin ya samii un aliim..
  Reply
 91. assalammulaikum,
  sy harap kpd semua pembaca dilindungi dan dipelihara allah setiap saat..
  *wanita solehah itu penyeri hidup dan menjadi impian untuk dimiliki semua jejaka.bersopan santun,manis tingkah laku,pergerakan yang sentiasa mununduk ke bawah ketika berjalan kerana merendah diri…sejuk mata memandang.
  *wanita kasar tutur bicara,tidak beradap,berjalan dengan pandangan yang sombong dengan berpakaian terdedah di sana sini,hanya membuka mata org lelaki untuk untuk melihat keindahan tubuh yang hanya layak dilihat oleh suami sahaja..tergamak kite memberi dosa pd org lain..
  *wahai kaum adam,carilah wanita yg baik..insya-allah kamu akan dapat marasai kebahagiaan dengan berkat keredhaan allah yg tidak pernah berhenti..
  *wahai kaum hawa,carilah lelaki yg soleh..yg boleh bimbing kamu kejalan allah dan menyelamatkan kamu daripada azab api neraka..
  wassalam..
  Reply
 92. Posted by awliya on October 10, 2008 at 10:42 am
  alhamdulillah..sy memang ingin menjadi wanita solehah, sy ingin blaja menjadi wanita muslimah yang berjaya..inilah yang sy cari..thanks a lot..
  Reply
 93. Posted by aisyah on October 16, 2008 at 9:05 pm
  saya doakan semoga semua wanita muslimah sentiasa berada ditempat terpuji oleh Allah SWT.Amin….
  Bukan mudah hendak menjadi wanita solehah,tetapkan keimanan..jaga kehormatan diri dan suami nescaya anda akan tergolong dalam wanita yang solehah dan dalam diredhai Allah SWT.
  Jangan kerana nila setitik habis rosak susu sebelangga..jangan hanya kerana terdapat segelintir keruntuhan akhlak bertudung habis semua wanita bertudung lain yang menerima tomahan..waalahualam..
  Reply
 94. Posted by zakwan on October 17, 2008 at 12:13 am
  kebaikan disyukuri………..
  kelemahan diredhai………
  Reply
 95. Posted by zakwan on October 17, 2008 at 12:16 am
  zakwan_kedah@yahoo.com
  kongsi ngan sye…klau ade pe2
  Reply
 96. assalamualaikum.. syukur pd ALLAH, akhirnya saya menemukan sebuah website yg byk memberi pengajaran kpd saya ttg cara2 menjadi isteri dan wanita solehah..
  terima kasih kepada yg byk memberikan tunjuk ajar.. saya harap byk lagi pengjaran yg dpt dikongsi bersama.. wassalam..
  Reply
 97. Posted by iza on October 26, 2008 at 3:03 pm
  assalamua’laikum,salam ukhuwah buat sahabat-sahabat yang sentiasa berusaha untuk memartabatkan diri menjadi wanita solehah.Alhamdulillah syukur pada Allah kerana masih ramai di antara kita yg mempunyai impian dan semangat yg sedemikian. Semoga usaha kita sentiasa mendapat barakah dariNya.
  ‘kalau hati sejernih air jgn biarkan ia keruh,
  kalau hati seputih awan jgn biarkan ia mendung,
  kalau hati seindah bulan hiasilah ia dgn iman.
  Assalamua’laikumwarohmatullahiwabarokatu….
  Reply
 98. Posted by maman rukmana on November 11, 2008 at 6:38 pm
  Ya Allah berikanlah aku pendamping hidup wanita yang solehah, agar bisa menjalani sisa hidup dalam kehidupanku didunia selalu dalam jalan MU yaa Allah dan selalu menuju kedalam keridhoanMu
  Reply
 99. minta izin nak copy doa istri
  dan akan emul jadikan link web ini ke web emul
  bolehkah????
  makasih
  mul_smkm@hotmail.com
  Reply
 100. suka gosip, nyepam, ngejunk bukan termasuk ciri ciri wanita solehah :D
  Reply
 101. Ciri Ciri Orang Gila :
  Suka Nuduh orang seenaknya tanpa ada bukti yang jelas, kalau bicara sering meracau, ngak punya pandangan hidup, gampang terprovokasi, suka denger omongan orang yang lebih gila, tidak mempercayai realitas hidup
  Reply
 102. semoga menjadi wanita solehah yang diredhai oleh ALLAH…AMIIINN..
  Reply
 103. kita sering mahukan hari yang cerah tetapi ALLAH lebih mengetahui, hakikatnya hujan perlu diturunkan…kita sering inginkan keseronokan jeuh sekali kesusahan tetapi ALLAH lebih mengetahui kesusahan itulah mengajar kita erti kehidupan…semua ini bukanlah suatu hukuman, tetapi sbg kasih dan sayang ALLAH agar kita lebih BERIMAN….
  sesungguhnya jalan menuju syurga penuh dengan onak dan duri untuk menguji tahap keimanan dan ketaqwaan kita kepada ALLAH..
  WALLAHUA’LAM..
  Reply
 104. JADILAH WANITA YANG BERAKHLAK MULIA…
  Reply
 105. Posted by ekin on November 24, 2008 at 3:08 pm
  jadilah wanita solehah,nescaya hidup sntiasa tenang
  Reply
 106. Posted by atiqah on November 27, 2008 at 10:50 am
  subhanAllah!!!!!
  Reply
 107. Pa Kh Q bsa sperti itu. . .?
  Mga Bsa.
  Amien. . .!
  Reply
 108. Posted by zurina on December 13, 2008 at 4:48 pm
  assalamualaikum…
  indahnye andai dpt memiliki sifat2 wanita solehah…sy bnyk wat dose…rase hati ni dah mati sbb bnyk sngt dose…kdg2 sy inginkn seorang teman yg dpt sentiase mengingatkn sy….bile bace ruangan ni terasa diri ni kosong…Ya Allah hambaMu ini benar2 perlukan pertolonganMu…aku nk berubah tp xtahu dr mn nk mulakan….solat dh x sekhusyuk dulu…amalan sunat dah bnyk ditingglkn…aku rindu saat2 usrah bersm teman2…tp skrg jalanku sudah jauh menyimpang…
  Reply
 109. urm…aku rasa web nie mmng bnyk bnyk mnyendarkn kiter sbgai wanita….
  skunk bnyk wanita yg tlh jatuh di medan perang dan tidak ingt bhw dunia hanye sementara dan akhirat adalah dunia kiter yg sebenar,….
  aku brharap aku tidak akan jatuh ke lembah dunia yg bnyk tipu muslihat ini….
  wassalam…
  Reply
 110. urm..spe yg nk kenal ngn aku nie ym aku-ieya.aziron@yahoo.com
  dan ms aku-dayah_2ik@yahoo.com.my..
  no fon 0176828cari sndiri…(“,)
  Reply
 111. Posted by sabariah sbbs jb on December 20, 2008 at 5:13 pm
  bersyukurlah kita smua kpd allah.dgn adanya kesedaran dan keinsafan dlm diri masing2 semoga kita sentiasa diberi petunjuk jalan yg lurus.
  Reply
 112. Posted by fakhriah on December 21, 2008 at 5:37 pm
  alhamdulillah,bertemu dalam satu ruang blog yang memberi byk faedah dan kesedaran kepada wanita yang takkan pernah sunyi dari diberi ujian olehNya.Semoga lebih byk ilmu yang boleh dikongsi,insya Allah
  Wasallam ..
  Reply
 113. Posted by Ayu Rohaya on December 27, 2008 at 11:21 am
  Firstly minta izin utk copy doa seorang isteri.
  Second, best sgt ‘blog’ ni
  Semoga saya menjadi seorang isteri yang solehah…insya-allah..amin
  :)
  Reply
 114. assalamulaikum… semoga sy bleh mjdi wanita yg solehah..
  Reply
 115. saya sangat menghormati wanita……
  setiap kita lahir dari pengorbanan seorang wanita….
  jadilah wanita solehah……
  kerana ia istemewa……….
  Reply
 116. Janganlah kamu mengharapkan seseorang yang hebat datang kepadamu, sedangkan kamu tidak menjadikan dirimu dahulu seorang yang hebat… dr. Hamka
  Reply
 117. “Wanita yang baik bagi lelaki yang baik…” (Surah An-Nisa’)
  Reply
 118. Posted by imam jer on February 11, 2009 at 11:03 pm
  perempuan skarng susah nak cerita,tp senang nak dapat,pelbagai perangai mahu pun tatacara yang dapat kita lihat,beri lah cara untuk mendapatkan wanita solehah he he he
  Reply
 119. Selama ini saya lalai dalam mengharungi kehidupan yang penuh dengan sandiwara ini. tetapi sejak kebelakangan ini saya mula menginsafi diri sendiri lantas mencari sesuai yang dapat menenangkan hati dan jiwa saya. alhamdulillah setelah terbaca blog ini saya benar-benar tenteram. diharap pembaca juga dapat meninsafi diri sendiri. dunia hanya pinjaman sementara.
  Reply
 120. Posted by musjid on February 25, 2009 at 5:48 pm
  salam..
  bnyk yg sy xtau dpt kat cnie..
  huhu..
  Reply
 121. Posted by novita retna s on March 1, 2009 at 2:49 pm
  Assalamualaikum..Saya sangat senang membaca artikelnya,saya mau minta izin untuk minta artikel ini.Makasih sebelumnya.
  Reply
 122. Posted by dva on March 22, 2009 at 7:52 pm
  Salam..ssudah mbace comment ni..ingatan pada Yang Maha Esa..b+..Selame ini diri ini diuji trlalu berat bagiku.Masuk ini sudah tujuh kali aku mcintai lelaki..namun tiada yg kekal dapat mjageku ke akhir hayat..W/pun kami tak pnah bgaduh mulut.Namun, perpisahan juge trjadi..Kini, ku lebih senang berdiam diri..Bagi yg blum pnah bcinta..CINTAILAH ALLAH LEBIH DARI SEGALANYER…bg yg dluar sane..jike nk bri nasihat padaku dialu2 kan…Wslm..
  Reply
 123. Posted by syazwan balkis on March 27, 2009 at 6:09 pm
  semoga semua wanita muslimah tergolong di kalangan wanita solehah.. amin..
  Reply
 124. Posted by san on April 1, 2009 at 9:32 am
  assalamualaikum
  besnya blog ni, selama ni sy tercri2 panduan yg ble beri sedikit tarbiyah tuk menjadi seorg wanita yg solehah. syukurla sy jpa blog ni byk sgt manfaat yg sy dpt.. terima kasih kak jeehan n kpd suma yg post comments.. semoga Allah merahmati kt di dunia n akhirat amin3
  Reply
 125. Posted by miera on April 9, 2009 at 10:01 pm
  assalamualaikum,kebaikan n kecantikan tidak akn dtg serentak…..
  tdk smstinye seseorg wnta e2 cntk ttpi perangai ia elok…sesungguhnya bagi saya wanita yang cantik itu adalah wanita yg sentiasa bersabar…
  Reply
 126. Posted by ekin on April 27, 2009 at 4:23 pm
  Assalamualaikum..
  Seperti y kte taw wanita merupakan ahli neraka y plg ramai..so..same2 la kte renungkan..N bertaubatlah kpd Allah selagi kte smpat..
  smoga kite same2 menjadi wanita y solehah di dunia N di akhirat..
  Amin..
  Reply
 127. Posted by al-farbi on April 28, 2009 at 1:28 pm
  bgus sgt2
  Reply
 128. Posted by al-farbi on April 28, 2009 at 1:32 pm
  assalamualaikum…….trma ksih kpda pnulisn artikel……suatu penulisan yang ckup bgus untk d baca oleh para remajawanita khususnya dn llaki amnya…..wanita yg baik terletak kepada kekuatn pegangan agmanya…..kkuh pgangan agmanya maka cntik indah dn baik lah wnta trsebut…….. ttpi tdak mudah mnjdi wnta sprti ini lg2 d zaman moden ini……ttapi ianya akn mnjadi mudah apabila iman dn ketaqwaan sntiasa ttap d hati
  Reply
 129. Posted by anidris on April 30, 2009 at 11:01 pm
  salam. ana terbaca ruangan ini di mlm jumaat yg penuh barokah. syukur kerana dilembutkan hati oleh ALLAH SWT membaca tips yang sangat berguna .ANA berazam utk jadi isteri solehah……AMIN.
  Reply
 130. Posted by zami on May 2, 2009 at 8:08 am
  excellenthesis@yahoo.com
  Saya sedang mencari jodoh. Apa tips2 hendak cari muslimah solehah dalam dunia moden ni? Susah gak coz sana sini girl berkepit dengan lelaki. Bukan bermaksud saya baik sangat. Jaz, saya tak pegang perempuan n bercouple, saya tak nak lah isteri yang selalu berkepit dengan lelaki. Terima kasih atas perhatian.
  Reply
 131. Posted by hajah rahimah aj on May 9, 2009 at 12:16 pm
  Alhamdulillah adanya hamba Allah yang berusaha seperti saudari untuk menyedarkan khususnya kaum wanita yang terlalu mengejar dunia dan lalai kepada tggjwb terhadap Allah swt.
  INGATLAH BAHAWA KEHIDUPAN DI DUNIA INI HANYA SEKETIKA SAHAJA, YANG KEKAL ABADI ADALAH YANG SEDANG KITA TUJUI …..AKHIRAT ! BANYAKKAN AMAL IBADAH KEPADA ALLAH UNTUK BEKALAN KITA SEOLAH-OLAH KITA AKAN MATI ESOK, TAPI JANGAN LUPA JUGA BERUSAHA UNTUK KEHIDUPAN KITA DI DUNIA SEOLAH-OLAH KITA HIDUP SERIBU TAHUN LAGI.
  Ingatlah Allah swt sentiasa melihat apa yang kita buat, apa yang kita fikir, apa saja tindak-tanduk kita akan mendapat pembalasan, YANG BAIK DAPAT PAHALA tapi usah kira berapa pahala, buat ikhlas kerana Allah, YANG JAHAT DAPAT DOSA…pastinya balasan siksa. Walau apapun yang kita pernah lakukan pohonlah keampunan dari Allah swt, pasti diampunNya. SESUNGGUHNYA ALLAH MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG asal kita selalu mengingatiNya dan patuh segala perintahNya. Buatlah SOLAT TAUBAT sekurang-kurangnya sekali dalam hidup kita, buat selalu lagi baik! Berdoa kpd Allah agar segala dosa-dosa kita diampunkan sebelum jasad kita dihantar ke tanah perkuboran! AAMIN……
  Reply
  • Posted by Nurrul ummi on January 25, 2011 at 10:45 am
   tenang hati dihamparkan dgn laman blog ini..dan sahabat2…anda adalah insan terpilih utk sama2 menghayati keindahan wanita solehah….
   Reply
 132. Posted by ANNA on May 11, 2009 at 4:01 pm
  ISTERI CERDIK YG SOLEHAH PENYEJUK MATA PENAWAN HATI PENAJAM FIKIRAN, DIRUMAH DIA ISTERI DI JALANAN KAWAN..DIWAKTU KITA BUNTU DIA PENUNJUK JLN
  Reply
 133. Posted by ANNA on May 11, 2009 at 4:02 pm
  nasihat kita dijadikan pakaian silap kita dia perbetulkan.. dia umpama tongkat si buta bila tiada satu kehilangan..
  lirik lagu…
  Reply
 134. Posted by ANNA on May 12, 2009 at 2:52 pm
  aduh susahnye nak jadi isteri solehah di zaman moden ni..sakitnya hati n jiwa.. patutla byk pahala dijanjikan utk wanita tapi tidak semudah yg disangka
  Reply
 135. Posted by imtisal on May 14, 2009 at 11:31 am
  SALAM………renungan bersama!!!!!!!
  love someone is nothing
  to beloved by someone something
  to beloved by someone that you love is exciting
  BUT…………………………………………………………………….
  to beloved by ALLAH is EVERYTHING
  Reply
 136. Posted by noor on May 14, 2009 at 10:49 pm
  alhamdulillah..
  blog ni dpt menambahkan ilmu di dada untuk bekalan diakhirat kelak. ilmu ini juga dapat memberi kesedaran dan keinsafan dalam diri saya…
  terima kasih sahabat kerana berkongsi ilmu anda bersama wanita Islam yang lain…
  Reply
 137. Posted by naz on May 16, 2009 at 3:43 pm
  salam.. laman ini patut la dilayari oleh semua wanita di luar sana.especially, anak-anak gadis. supaya segala info dlm laman ini dapat dijadikan panduan dan pedoman dalam hidup untuk menjadi wanita solehah.. kepada yg sudah berumahtangga pn dpt menambahkan ilmu dlm kehidupan seharian…
  Reply
 138. Posted by nurul on May 20, 2009 at 2:35 pm
  salam,terima kasih kerana buat semua ini.terima kasih banyak2.
  Reply
 139. Posted by shima on June 3, 2009 at 3:45 pm
  assallamualaikum..??macam mane nak jadi seorang anak yg soleh..seorang perempuan yang baik…???tolong reply ye…???
  Reply
 140. Bukan mudah utk menjadi wanita solehah…perlukan bimbingan dan doa dari suami yang tercinta..
  Reply
 141. Posted by yani on June 12, 2009 at 4:09 pm
  sangat memuaskan…….terasa sayang nak keluar dari terus membaca blog ini…….harap saya juga dapat menjadi isteri yang solehah dan ibu yang mithali pada afiq isyraf yang baru berusia 3 bulan…..
  Reply
 142. semoga kita wanita tergolong dari wanita yang salehah.
  Reply
 143. Posted by shikin on July 7, 2009 at 3:28 pm
  alhamdulillah..semoga saya juga mendapat ilmu yang baru dari cnie..
  Reply
 144. Posted by Fatneen on July 16, 2009 at 12:13 pm
  syukuralhamdulilah!!
  terimakasih untuk blog yg berifaidah
  jadi lah kami seorang wanita solehah
  amin!
  koka_jangnah@hotmail,com
  Reply
 145. Posted by liza on July 17, 2009 at 7:31 pm
  alhamdullilah blok ini cukup mendamaikan .semoga kita semua dirahmati ALLH.
  Reply
 146. Posted by yudha on July 27, 2009 at 2:29 am
  semoga wanita muslim di negara kita diberi hidayah oleh Allah……..
  Reply
 147. Posted by RUBY on July 28, 2009 at 11:47 am
  alhamdulilah!!!! syukur cz dapat membace blog nie.. smoga kita semua dpt menjadi wanita solehah idaman setiap lelaki…dan melahirkan zuriat2 yg soleh dan solehah insyaALLAH…amin..
  Reply
 148. Posted by SITI on August 8, 2009 at 11:13 am
  wanita solehah sukar di cari…jadilah wanita solehah yang bahagia dunia akhirat..
  Reply
 149. Posted by puterisayang on August 22, 2009 at 5:36 pm
  wanita ibarat epal,epal yang xberkualiti amat mudah diperolehi krn ia brguguran d tanah.tpi epal yang xmmpu d beli brada d puncak susah unt d petik,ssah d gapai terkadang epal itu rsau knpalh driku blum d petik? lntas ia mrendahkan martabatnya dn mrendahkan dri menyembah bumi.sdngkan ia sbnarnya tlah ALLAH jdikan bgtu tnggi mrtbatnya shngga tiada ssiapa yg brni mmetiknya.hnya pmda yg bnar2 hbat shja yg mmpu. mngkin bkn d dnia tp d akhirat………… biarlah jdoh bkan d dnia aslkn cnta ilahi mngiringi unt slmanya……….. lailatus sa’idah (sebaik2 wanita adalah wanita solehah)
  Reply
 150. Posted by nurliyana on August 24, 2009 at 11:02 am
  boleh tahan artikel nie..
  Reply
 151. Posted by nrlyza on September 6, 2009 at 11:54 am
  walaupun 2 syarat jer tp terlalu ramai yg x dpt lakukannya..
  Reply
 152. assalamu’alaykum
  minta izin nak copas ukhty
  syukran
  Reply
 153. salam..
  sy nak berubah mjadi wanita solehah…tolonglah sy…ttpi sy mudah tertewas dgn godaan..nafsu…sy xkuat….bantulah sya…
  susahnya sy nak b’ubah…wpon sy menutup aurat…tpi kdg2 nmpk susuk badan..
  pakai tudung jarang2
  sy nak b’ubah!!
  Reply
 154. salam
  Tima kasih banyak2 pd penulis blog & rakan2 yg menyumbang. Sy dlm pencarian utk berubah menjadi wanita solehah. Rasa sebak & terharu bila baca apa yg tertulis dlm blog ni. Terlalu jauh rasa sy dari ciri2 wanita solehah.
  Terlalu mudah utk menjadi solehah..tp itu pun sy gagal n tewas utk melawan nafsu n godaan sekeliling. Seperti nor..sy bertudung, tp pakaian nmpk susuk, berfesyen..susah btul nk lawan nafsu. Tlg bantu sy…sy benar2 nk brubah…tp x terdaya sorg diri
  Reply
  • ina jadilah mutiara yang selalu menjadi seperti kebangaan allah swt.agar hatimu selalu tenang dan bangga akan agama allh swt.by ardi kalimantan selatan.kota barabai.mail aq ya.di .www.yahoomail.com sig in mail:ardi 1240@yahoo.com.
   Reply
 155. Posted by saffiya on October 26, 2009 at 11:54 am
  siti khadijah,namamu agung di pentas sejarah..
  pemergianmu,di tangisi nabi… hingga kini tiada pengganti….
  Reply
 156. Posted by AMELIA on October 31, 2009 at 3:19 pm
  ternyata tidak gampang yap bwt menjadi wanita muslimah
  banyak tantanganya ………………………..
  semoga qta smua bisa menjadi akhwat yang sejati and qta smua slalu berada di jalan yg di ridhonya
  bukan di jalan yg dia murkai .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  AMIEEEEEEEENNNNNNNNNN………………………
  Reply
  • amelia aku salut atas komentar kmu itu semoga dapat membuat inspirasi buat wanita lainx..thank you..
   by ardi kalimantan selatan .kota barabai .www.yahoomail.com sig in:ardi1240@yahoo.com
   mail aq ya…
   Reply
 157. Posted by isha on November 8, 2009 at 12:18 pm
  saya bakal seorg isteri.dgn adanya mklumat ini,mmbntu sy untuk mjdi seorg isteri solehah.sy berharap,sgla maklumat akn terus di emailkan kpd saya.isha_put3@yahoo.com.tq.
  Reply
 158. Posted by MIEZA on November 20, 2009 at 3:42 pm
  INFO YANG PENUH INFORMASI…
  TERUSKAN USAHA ANDA UNTUK TERUS MENYEBABKAN DAKWAH
  BAGI MEMBIMBING KAUM HAWA KE JALAN YANG BENAR.
  MARTAMAT WANITA HARUS DI JAGA AGAR TIDAK MUDAH DI PANDANG HINA OLEH GOLONGAN LAIN
  Reply
 159. assalamu’alaykum saya mau bertanya boleh gaya saya punya istri.saya menikah baru dua tahun punya anak satu.akhir-akhir ini istri saya sering menuduh saya berselingkuh padahal saya sudah jelaskan bahwa saya tidak pernah berselingkuh.pertanyaan saya bagaimana saya menjelaskan nya bahwa saya tidak berselingkuh mohon penjelasannya.wassalam
  Reply
 160. moga ciri-ciri wanita solehah ini dpt diterapkan oleh semua wanita islam diseluruh dunia…..
  Reply
 161. Posted by ena on January 3, 2010 at 10:42 pm
  assalamualaikum… wbt..
  alhamdulillah ana mndpt hdyah tuk membuke blog nie..
  firma Allah..
  ” wahai2 Nabi, suruhlah istri2mu,ank2 perempuanmu,dan perempuan2 yg beriman,
  supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya
  ( semasa mereka keluar),cara yg demekian lbh sesuai utk mereka dikenal
  ( sebagai perempuan baik2) maka dgn itu mereka tdk diganggu.
  dan ingtlh Allah adlh maha pengampun lg maha mengasihani” ( al-ahzab : 59)
  Reply
 162. Posted by ena on January 3, 2010 at 11:07 pm
  IBU…
  suatu hari ada seorg bayi yg akn dilahrkan ke dunia.
  sang bayi bertnya kpd Tuhan, “para malaikat mengatakan bahwa besok Engkau akn mengirimku ke dunia, tp bagaimana cara saya hidup di sana, saya begitu kcl & lemah?”
  Tuhan menjawab “saya tlh memilih satu malaikat utkmu, ia kan mnjaga dan mengasihimu.”
  sang bayi berkata “tapi disini…….., di syurga………, yg saya lakukan hnyalah bernyanyi dan tertawa. ini sudah cukup bg saya utk bahagia.”
  Tuhan menjawab lg”malaikatmu akn bernyanyi dan tersnyum utkmu setiap hari. dan kamu akn merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lbh bahagia.”
  sang bayi bertanya lg”dan bagaimana saya bisa mengerti saat org2 berbicara kpdku, saya tdk mengerti bahasa mereka?”
  Tuhan menjawab lg”malaikatmu akn berbicara kpdmu dgn bahasa yg paling indah yg pernah kamu dgr, dan dgn penuh kesabaran dan perhatian dia akan mengajarkan kamu berbicara.”
  “saya mendgr bahwa di bumi byk org jht, siapa yg kan melindungi saya?”
  “malaiktmu akn melindungimu, walaupun hal itu mengancam jiwanya.
  “pasti saya akn merasa sedih krn tdk melihatMU lg.”
  “malaikatmu akn menceritakan kpdmu ttg Aku, dan akan mengajarkan kpdmu bagaimana agar kau bisa kembali kpdKU, walau sesungguhnya Aku selalu berada di sisimu.”
  saat itu syurga begitu tenangnya sehingga suara dari bumi dpt terdgr, dan sang ank bertanya perlahan kpd tuhan, “tuhan….. jika saya harus berangkat sekrg, bisakah Engkau menberi tahu aku nama malaikat tersebut??”
  jawab Tuhan ” Kamu akn memanggil malaikatmu…… IBU….”
  Reply
 163. semoga rabbi meridhoi apa yg selalu di ucapkan oleh ibu…..
  saya selalu mendukung hal2 yg bisa membina seorang istri dan jauh dari kekufuran dan larangan2 dari ALLAH
  Reply
 164. Posted by rock kapak on January 10, 2010 at 6:30 pm
  wanita solehah banyak..cuma lelaki mencari wanita solehah yg cantik rupanya..
  Reply
 165. Posted by huda on January 11, 2010 at 5:49 pm
  ingin sekali saya menjadi isteri yg soleha kpd baal suami saya…semoga allah merahmati hubungan kami hinga ke jinjang pelamin
  Reply
 166. Posted by MUHAMMAD MIKAIL JUNDULLOH on January 12, 2010 at 5:40 pm
  ASSALAMUALAIKUM WAROHMATULLOHI WA BAROKATU
  AHLAH WA SYAHLAN
  SAYA MENCARI 3 (TIGA) WANITA SHOLEHAH SEJATI UNTUK JADI ISTRI YANG SIAP MENDAMPINGI SAYA BERJUANG MENEGAKKAN *** KALIMAH ALLOH *** DI MUKA BUMI . HINGGA TEGAKNYA DAULAH ISLAMIYAH KEKHALIFAHAN *** MINHAJJUN NUBUWWAH *** . ISTRI SHOLEHAH SEPERTI SITI KHADIJAH ra DAN UMMUL MUKMININ LAINNYA. SIAPA YANG BERMINAT LILLAHI TA ALA ? SAYA TUNGGU .
  JAZAKUMULLOHI KHOIRON KATSIRON
  WASSALAM
  Rd . Ir .ABU JUNDULLOH MUHAMMAD MIKAIL ARYA KAMUNING DI KUSUMAH SALAKADOMAS SILIWANGI
  d/a BUDAK ANGON SILIWANGI LEBAK CAWENE
  RAJADESA ZES 007 TANGKUBAN PERAHU BANDUNG
  Reply
 167. Posted by zeng on January 22, 2010 at 1:39 am
  wanita @ isteri—> antara kerjaya dan tanggungjawab, mana lebih penting ???
  Reply
  • keduax sangat penting karena keduanya itu sesuatu yang dapat mendatangkan manfaat..dan sesuatu yang mendatangkan manfaat itu adalah salah satu sifat yang di anjurkan oleh baginda muhamad rasul allah saw..
   yang mana bila kita mengerjakan nya kita akan mendapatkan pahala dan ke ridaan allh swt.
   kalau untuk memberi jawaban bila harus memilih maka kita akan salah bila kita mementingkan diantara keduanya dan kalo menurut saya alangkah baik nya bila kita melihat dahulu tentang keadaan masalahx sehingga kita dapat mengambil keputusan yang baik.kalo bagi seorang istri berkerja bukanlah kewajiban yang dalam artian bila seorang wanita berkerja seperti seorang suami bekerja untuk menafkahi istrix.adapun apa bila seorang suami tidak dapat bekerja dalam artian dalam keadaan sakit maka apabila seorang istri mampu dan merasa bertanggung jawab atas keadaan suaminya maka dia wajib mementingkan pekerjaanx.wasalam
   by ardi.kalimantan selatan.no hp.087812294659
   Reply
 168. asalamu alaikum…
  Reply
  • Posted by ANA on August 4, 2010 at 3:52 pm
   SALAM…………………………..Snggu kmu x mprolhi pa yg kmu ska, mlinkn kmu SABAR dngn pa yg kmu bnci……………………
   Reply
 169. buat kita semua semoga kita mendapatkan jodoh yang baik bagi dunia dan akherat..amin..
  Reply
 170. Posted by along on January 23, 2010 at 2:44 pm
  dlu hidup sya sntiasa ke lmbah dosa,ttpi setlah sya meningalkan kekasih sya, sya tringin kembali pada jln yg benr..sering kali sya berdoa untuk jd wanita yg solehah.. namun pabila sya ingin melakukan sesuatu kebaikan sya truma ngn kisah silam.. SMPAI BILAKAH SYA HARUS BEGINI.. kini hidup sya hmpir2 menemui kebhagian stelah sya bkwan ngn lelaki yang kuat agama..sya bersyukur kerana tuhan telah hadirkan dlm hidup sya seorng sahabat…doa sya andai nya tuhan telah ciptakan sya untuk nya..satu kan lh,dkat kan lah hati kami, dan andai nya dia bukan jodoh sya..jauh kan lah..dya dari pndngan mataku, buang kan lah kasih syng yg ade didalam hati ku n hati nya…berikan lah jdoh yang terbaik agar ade yg mampu membimbingi ku supaya aku mampu jadi wanita yang solehah…AMIN
  Reply
  • Posted by Ainur syakirah on June 30, 2010 at 6:20 pm
   Alhamdulilah…khidupan kita xdk jauh berbeza..Allah itu maha adil.Dia telah menemukan sya dgn seorag insan yg banyak membimbimg sya kejalan yg benar…..
   Reply
 171. Posted by city on January 26, 2010 at 10:50 pm
  bukan senang nak jadi wanita solehah…jadilah diri sendiri…terima kekurangan diri…bersyukur bila dianugerahkan kebaikan…yang paling penting, cinta Allah dan Rasul melebihi segalanya…
  Reply
 172. Posted by city on January 26, 2010 at 10:55 pm
  amiin..insyaALLAH…ALLAH tau ape yang terbaik u hambaNYA…along jan isau k…kesilapan lalu itu tanda Allah masih mengasihi kiter…
  Reply
 173. mgki dlam khidupan kita susah to jdikan wanita soleha
  kita kan slalu belajr pasti bsa
  Reply
 174. Posted by zmiera on February 5, 2010 at 4:48 pm
  wanita adalah penerang kepada lelaki,walau seorang perempuan itu perangai spt lelaki tp wanita mempunyai kelembutan yang tersembunyi…so reng2 kan lah……………………..
  Reply
 175. Posted by sedara copy on February 7, 2010 at 6:43 pm
  minta copy ye nota ini…halalan toyyiban
  Reply
 176. Posted by islamiah on February 9, 2010 at 10:54 am
  cene…
  di buku yang aku baca kebanyakan wanita merasa tertindas oleh sikap suaminya yang mentang-mentang seorang kepala rumah tangga…
  menurut cene gmn sie jd wanita yang bener bener ikhlas itu…?
  cz skrgkan ge mrk – marknya kesetaraan jender wanita ma laki-laki…
  pa tanggapan cene tentang itu…?
  menurut cene wanita sholekha yang bener bener solekha kaya pa cie…?
  Reply
 177. tahukah anda semua bila menikah hati anda merasa tenang.
  Reply
 178. Posted by ummiza on February 21, 2010 at 12:08 pm
  Alhamdulillah saya ditemukan dgn blog ni. Saya pun dlm usaha nak jadi isteri soleha. kalau ada apa2 yg boleh dikongsi tlg email kat saya nik_emi@live.com.my
  Reply
 179. [...] Ciri-Ciri Wanita Solehah 21 02 2010 Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita menerima gelaran solehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yang penuh kenikmatan dari Allah s.w.t. Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat iaitu : 1. Taat kepada Allah dan RasulNya 2. Taat kepada suami Perincian dari dua syarat di atas adalah sebagai berikut : 1. Taat kepada Allah dan RasulNya Bagaimana yang dikatakan taat kepada Allah s.w.t. ? – Mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya. – Wajib menutup aurat – Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah – Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki dewasa kecuali ada mahram bersamanya – Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa – Berbuat baik kepada ibu & bapa – Sentiasa bersedekah baik dalam keadaan susah ataupun senang – Tidak berkhalwat dengan lelaki dewasa – Bersikap baik terhadap tetangga 2. Taat kepada suami – Memelihara kewajipan terhadap suami – Sentiasa menyenangkan suami – Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah – Tidak bermasam muka di hadapan suami – Tidak menolak ajakan suami untuk tidur – Tidak keluar tanpa izin suami – Tidak meninggikan suara melebihi suara suami – Tidak membantah suaminya dalam kebenaran – Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya – Sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga FAKTOR YANG MERENDAHKAN MARTABAT WANITA Sebenarnya puncak rendahnya martabat wanita adalah dari faktor dalaman. Bukanlah faktor luaran atau yang berbentuk material sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh para pejuang hak-hak palsu wanita. Faktor-faktor tersebut ialah: 1) Lupa mengingat Allah Kerana terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau memelihara anak-anak, maka tidak hairanlah jika banyak wanita yang tidak menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingat Allah. Dan saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya. Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: ertinya: ” Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya.” Sabda Rasulullah s.a.w.: ertinya: “Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan.” (Riwayat Tarmizi) Mengingati Allah s.w.t. bukan saja dengan berzikir, tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu. 2) Mudah tertipu dengan keindahan dunia. Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak wanita ke perangkapnya. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Allah s.w.t. hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit. Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An’am: ertinya: ” Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir.” 3) Mudah terpedaya dengan syahwat. 4) Lemah iman. 5) Bersikap suka menunjuk-nunjuk. Dunia adalah perhiasan, perhiasan dunia yang terbaik adalah Wanita yang solehah. Copy dari http://nurjeehan.wordpress.com/2007/03/12/ciri-ciri-wanita-solehah/ [...]
  Reply
 180. Posted by azlida on March 7, 2010 at 5:00 pm
  Sesungguhnya blog ini memang bagus terutama sekali untuk kaum wanita. Ia sebagai pandu arah kepada kaum wanita sekalian dalam mngharungi dunia yang hanya pinjaman ini. Apatah lgi kepd segolongan kaum wanita yang smakin lupa akan asal usul mereka. Lupa akan perintah ALLAH yg hanya mmbawa mudarat bkn setakat di dunia, lebih2 lagi di Akhirat. Minta dijauhkn ALLAH akan segala kealpaan .
  Reply
 181. Posted by zaleha on March 9, 2010 at 5:00 pm
  Salam, saya minta izin utk copy doa utk isteri dan beberapa maklumat berguna. terima kasih
  Reply
 182. Posted by bunga rahayu on March 12, 2010 at 9:38 am
  assalamu’alaikum…mb saya adalh wanita yang kebetulan belum menikah usia saya 22 th…saya seorang wiswasta…kebtlan ada temn saya kulyh suka sama tapi dia sudah mempunyai istri dn 3 org anak…dan ju2r saj saya juga menyukainya…tapi terkadang saya merasa bersalah karena say meras tlh merebut hak orang lain akan tetapi say sudah terlanjur suka dg dia karna dia sll mebrikan perhatian yang saya ingikan…mohon saranx mb…terimaksih sebelumnya
  Reply
 183. Posted by Biasasaja on April 4, 2010 at 4:35 pm
  Saya selalu menyalahkan selain diri sendiri kerana tidak dapat menjadi perempuan solehah. Saya salahkan keluarga saya yang tidak berpegang kepada ajaran Islam sehingga menyebabkan saya susah mengamalkan cara hidup wanita Islam di rumah. Saya salahkan kawan-kawan saya yang tidak berminat mengamalkan cara hidup Islam menyebabkan saya kadang-kadang terikut dengan cara mereka yang suka berhias dan berhibur. Saya salahkan komuniti muslim yang selalu buat aktiviti Islamik tetapi tidak memberi peluang kepada saya dan tidak bersungguh-sungguh mengajak saya untuk terlibat sama seperti mereka hanya lebih suka bergaul dengan golongan-golongan yang baik seperti mereka sahaja daripada bergaul dengan golongan-golongan yang hina seperti saya. Saya hanya salahkan orang lain. Akhirnya saya hanyut sendiri. Oh God, I’m so alone.
  Reply
 184. Posted by Fiqah on May 2, 2010 at 1:13 pm
  Assalamualaikum,sy betul2 bingung nak buat macam mana.Sy sakit & x boleh berjalan tp sy nk pakai tudung.Sy nk sangat pakai tudung tp sy ni x mampu nk pakai sebab keadaan sy yang x boleh nk pakai sendiri.Tangan sy ada masalah untuk pakai tudung sendiri.Sy betul2 takut pada Allah S.W.T. dan ingin mematuhi semua arahan-Nya.Macam mana sy nk buat ni.Adakah Allah S.W.T. marah pada sy & akan memberi balasan pada sy nanti?Terus terang sy katakan kalau sy x sakit & boleh berjalan,dah lama sy pakai tudung.Dan satu lagi,kalau antara sy dengan sepupu lelaki macam mana? Sepupu lelaki sy pun dah biasa dengan sy.Tolonglah,sy betul2 inginkan penjelasan.Sy betul2 bingung sekarang ni.
  Reply
 185. Posted by hawa on May 4, 2010 at 1:03 pm
  baiki diri…..
  Reply
 186. Posted by Amy on May 11, 2010 at 5:25 pm
  Slm
  say seorang remaja muslim sy mempny teman dekat tp bd prinsip dgn sy………………!
  tiada satupun yang bs ksh pNgarahan ke q apa yghrs q lakukan mbk,,,,,,,,,,,,,,, jwb trims
  Reply
 187. MINTA IZIN COPY YA
  Reply
 188. NO 019 5852569
  Reply
 189. Posted by ayunie on June 18, 2010 at 1:13 pm
  salam.sye ingin btny.apakh yg prlu ke lakukan untuk org yg kte syg ttpi kte kne bjauhn dri die krne dosa2 yg prnh d lakukan?mmg kte impikn tok bsme die,tp kte tanak trus mlakukn dosa2 bsme die.apakh bdoa sudh ckop untuk mmohon supaya die brubah dn d beri hidayah atau tidak melakukn pe2 tok die dn hny mneruskn prubhn pada dri kte?
  Reply
  • Posted by Ainur syakirah on June 30, 2010 at 6:29 pm
   Saudari….sya ingin mmberi pndapat…sebagai manusia biasa yg sentisa tewas dgn godaan syitan,kdg2 kita xdk mmpu untuk menolak..begitu juga sebagai wanita sdh mnjadi fitrah semula jd kita untuk berksh syg…pilhan yg utama ialah kta berhak memilah ciri2 lelaki yg kta dambakan..antra yg mnjdi keutamaan ialah Agamanya..sama kita berdoa kpda Allah spya mnjauhkan kita dri gejala maksiat…
   Reply
 190. Posted by Hamba Allah on June 19, 2010 at 12:49 pm
  Saya cukup tertarik dengan blog ini..pada mulanya saya memang banyak melakukan dosa di atas bumi ini..memanglah manusia tidak akan dari melakukan kesilapan..entah bagaimana tiba-tiba hati saya terbuka untuk kembali ke pangkal jalan..saya mula melakukan solat fardu, solat sunat, membaca al-Quran, menutup aurat dan tidak lagi berdandan melainkan dihadapan suami..saya sering berdoa agar Allah melimpahkan kasih sayangnya pada diri saya dan saya bermohon agar saya dijadikan wanita muslimah solehah, isteri solehah, ibu solehah dan anak solehah..alhamdulillah suami saya turut mengatakan saya telah jauh berubah.saya berpegang dengan suatu firman/hadis(tidak ingat) yang lain bermaksud Allah tidak akan membuka hati seseorang untuk menjadi seorang muslim yang baik/dicintainya kecuali orang yang dikehendakinya..setelah saya membaca ayat ini saya tidak berhenti menangis dan bersyukur kerana saya telah diberi hidayah..saya berharap agar saya akan kekal begini dan tidak akan mengulangi kesilapan yang telah saya lakukan..Amin.. =’)
  Reply-Ayunie
  Awak sudah nikah dengan dia ke? Baiklah samaada sudah atau belum Ayunie perlu memberi nasihat kepada pasangan Ayunie untuk mengajaknya ke jalan yang diredhai Allah..sekiranya dia mengajak Ayunie berbuat dosa kalau boleh elakkan untuk melakukannya..selain itu Ayunie doakan dia agar dia diberi hidayah untuk berubah..
  Reply – Biasasaja
  Kita sebetulnya tidak boleh menyalahkan orang lain walaupun tujuan kita adalah untuk menuju ke arah yang baik..yang bermula adalah dari hati kita sendiri..sekiranya kita mahu menjadi wanita solehah kita perlu muhasabah diri dan berbalik semula kepada hati kita,bukannya pada orang lain..yang berada disekeliling anda cuba untuk mempengaruhi fikiran anda agar anda jauh tersesat dan ahernya hati kita terkunci untuk kembali ke jalan Allah Nauzubillah..saya syorkan anda amalkan membaca istighafar sebanyak mana yang mungkin walau dalam masa lapang..insyaAllah anda akan diberi hidayah oleh Allah..Allah tidak memandang siapa yang telah membuat kita jauh tersesat tetapi Allah memandang sejauhmana hati atau iman kita boleh menangkis perbuatan yang dimurkainya..kita perlu ingat bahawa segala hiburan di dalam dunia hanya sekadar kepura2an belaka..dunia yang sebenar adalah akhirat yang pasti akan berlaku..kuatkan iman dan berpegang teguh pada ajaran Allah..sekiranya anda berubah,mungkin orang disekeliling anda turut berubah..lihat berapa banyak pahala sudah anda peolehi dalam membuka hati sesorang untuk kembali ke pangkal jalan?
  Reply – Fiqah
  Mengikut pembacaan saya, kita perlu menutup aurat walau dalam mana keadaan sekalipun..hubungan kita dengan sepupu lelaki masih haram memperlihatkan aurat kita kerana kita boleh bernikah dengan mereka kecuali dia adik Fiqah sendiri..walaubagaimanapun, Fiqah cuba usahakan untuk mendapatkan sepupu atau adik berdik perempuan Fiqah untuk membantu Fiqah memakai tudung..kita mesti ingat dosa tetap dosa..namun Tuhan Maha Pengasih lagi Maha Pengampun kepada hambaNya..ada lebih baik Fiqah rujuk lagi kepada ustazah atau mana-mana guru agama bagi mendapatkan nasihat..saya doakan mudahan Fiqah sembuh dari penyakit yang Fiqah alami..Amin.. =)
  Reply
 191. Posted by Hamba Allah on June 19, 2010 at 1:03 pm
  Reply – Bunga Rahayu
  Dalam Islam sendiri tidak melarang untuk seorang suami berpoligami..memang hati seorang isteri akan cukup terluka jika dia mendapat tahu suaminya mempunyai hubungan dengan wanita lain..cuba anda bayangkan jika diri anda sendiri dibuat sedemikian? saya tidak dapat mengatakan samaada dibolehkan atau tidak dibolehkan..seperti saya saya nyatakan tadi seorang suami boleh berpoligami namun ianya bukan ‘satu pasport’ untuk seorang suami senang-senang berpoligami..pastikan seorang suami itu mampu atau sudah bersedia untuk kahwin satu lagi? sekiranya anda ragu2, saya syorkan anda solat sunat istiqarah untuk meminta petunjuk samaada lelaki yang anda mahukan itu sesuai atau tidak untuk anda..sekiranya anda masih memerlukan dia, anda perlu beranikan diri untuk berterus terang kepada isterinya secara baik..jika anda memerlukan sesuatu yang anda inginkan anda juga perlu menghadapi risikonya..mana-mana cita-cita pun perlu menghadapi pelabagai risiko begitu juga dalam hal perkahwinan..cuba rujuk kepada yang lebih pakar lagi mengenai hal ini..
  Reply
 192. Posted by hani on June 20, 2010 at 2:16 am
  salam alaik..
  ana nak minta izin. utk copy beberapa artikel ukhti..
  utk dikongsi dgn yang lain..
  semoga bermanfaat utk kita semua..
  semoga Allah memberkati usaha murni mu..
  jazakumullahu khairon jazak..
  Reply
 193. Posted by cinta suci on June 23, 2010 at 2:05 am
  WoW! Komen yg sngat bernas..! Hamba Allah nie ustazah ker??? xD
  Reply
 194. Posted by MamaSha on June 28, 2010 at 1:28 pm
  Assalamualaikum..
  Mohon untuk tampal artikel dalam blog ini pada facebook Wanita Yang Ingin Jadi Muslimah Sejati…
  Untuk kegunaan dan kebaikan bersama…
  Wassalam
  Reply
 195. assalamualikum…
  duch, serunya menjadi seorang wanita yang soleha…
  menjadi bidadari didunia dan di akhirat….
  Reply
 196. Posted by khairul on July 3, 2010 at 2:44 am
  amalan syura dan perbezaan sistem demokrasi
  Reply
 197. Posted by yana on July 10, 2010 at 10:30 pm
  salam..sye p`nh jtuh n sye bgkit blek n sye jtuh blek n las kli sye bgkit n xnk jtuh ag..teman2..lyak ke sye tok dberi pluag?krana sblm nie sye t`lalu jhil tntg agama..t`lalu byk dosa yg tlh sye lakukn..adakh sye lyak tok dberi pluag?adakh ALLAH akn mnerime taubat sye?adakh aggapan mnusia disekeliling sye akn sme sp`ti dlu?hmm..sye btol2 p`lukn teman yg bole bmbing sye ke arah yg bnr..n alhmdulillah..ALLAH maha pgasih lg maha pyayang..pntu ati sye t`bke tok kmbli ke jln yg bnr..dan skarang nie sye rse sye t`lalu jiijik n kotor ble t`egat ksah yg lalu..adakh sye lyak tok dberi pluag?jujo ngn sye..maapkn sye..
  Reply
 198. Posted by AS on July 20, 2010 at 2:38 pm
  ASSALAMUALAIKUM.
  APA PLK JIKA SUAMI YG SIKA MENGHABISKAN DUIT SI ISTRI?
  Reply
 199. Posted by ema on July 22, 2010 at 8:23 am
  salam,sy sgt trtarik dgn blog ni,
  dr hr ke sehari sy brusha mencari redha Allah,
  agr jd insan solehah,
  Reply
 200. Posted by tk on July 26, 2010 at 4:19 pm
  salam.selama ini saya lalai dan lupa menjalani kehidupan sebagai hamba Allah yg soleh.sy jarang melakukan solat.apatah lagi bila da besar ni mengaji mmg da x pernah.sy byk buat dosa tak kira la dgn tuhan,ibubapa mahupun org lain.samada secara sengaja atau tidak sengaja.tapi sejak berlaku sesuatu terhadap diri sy,sy mulai sedar sy selama ini lupa akan ajaran agama.sy lupa melksanakan tugas sy sbg umat islam.sy benar-benar mahu berubah.sy amat menyesali akan dosa-dosa yg pernah sy lakukan dulu.sy amat mengharapkan agar anda semua boleh beri sy nasihat atau apa sahaja yg boleh membantu sy utk berubah ke arah kebaikan.kerana sy takut kalau taubat sy ini tidak diterima.apa yg harus sy lakukan???
  Reply
 201. Posted by ida on August 2, 2010 at 10:32 pm
  salam..saya rasa amat seronok membaca maklumat2 yang ada di sini.semoga kita dapat mengambil iktibar an berkongsi dengan rakan2 di laur sana…wassalam
  Reply
 202. Posted by ida on August 2, 2010 at 10:43 pm
  salam…ada diantara kita yang berkahwin jarak jauh dan terpaksa hidup berasingan- menjadi weekend husband and wife!!.bila tiba hujung minggu rancang nak spent masa bersama2 keluarga, tiba2 suami kena bekerja..bila permasalahan ini berlaku isteri akan rasa bosan dan sunyi di rumah menanti kepulangan suami..kadang2 fikir positif sebab suami mencari nafkah, tetapi kadang2 jadi bosan dan rasa nak marah kepada suami kerana tak meluangkan masa di hujung minggu bersama keluarga..patutkah keadaan ini berlaku?sekiranya tidak, bagaimana ingin mengawal perasaan marah dan merajuk kepada suami?
  Reply
 203. Posted by ila on August 8, 2010 at 7:03 pm
  saya mmpunyai mslh iaitu sy sdh x nk brcinta sblm kwin krna sy tkut akn trlibat dlm pnzinaan…sy cuba untuk minta ptus kn hbgn ini dgn pakwe sy tp dye x nk…sbnrnye sy dan dye stu kelas…sy kesian kt dye sbb dye kat dlm klas x de rmai kwn laki dn klw sy x de dye rht sorang2..sy nk sgt ptus kn hbgn ni…tp sy x smpai hti tgk dye sorang2 klw sy ptus dgn dye..tlg la selesaikn mslh sy…sy x taw nk wt pe dh…lg2 sy nk spm bln 11 ni…sy x nk mcmni..sy tkut…tlg la…
  Reply
  • Posted by man on August 18, 2010 at 11:11 pm
   Assalamualaikum…
   sebenarnya dalam hidup kita kene buat keputusan.. dalam membuat keputusan..kene berteraskan akal fikiran..dan bukan nya berteraskan “rasa”..maksud rasa tu adalah perasaan…sebenarnya kita mampu buat keputusan berdasarkan akal..tapi perasaan kita yg menghalang segala2nya…kalau kita buat keputusan berasaskan akal…ditambah doa yg berterusan..insyallah keputusan yg kita buat adalah tepat…jadi fikir2 kan lah…
   salam ramadhan
   Reply
 204. alhamdulillah…semoga kita same2 di golongkan dalam kalangan wanita solehah yang menjadi penyeri duniawi dan insyaallah akhirat jugak..tiada yang lebih bererti didunia ini selain mencari keredhaan allah dalam apa saje yang kita lakukan. Jadikanlah pengalaman hidup ini sebagai satu pengajaran buat kita bagi meneruskan kehidupan dengan lebih cemerlang dan bahagia. Semoga allah memberi kita kekuatan pada setiap diantara kita dan semoga ditunjukkan kepada kita jalan yang lurus menuju ke syurga-Nya..amin,,,,salam ukhwah.moga allah merahmati kita..
  Reply
 205. Posted by ina on August 13, 2010 at 3:53 pm
  saya amat menyayangi kekasih saya walaupun mungkin dia ada wanita lain…dia pernah mau putuskan hubungan ni tp saya merayu jgn tinggalkan saya…dia kata dia amat menyayangi wanita itu…smpai skrg saya msh bersama nya..tp hati nya macam untuk urg lain….adakah saya patut lepaskan nya..tp saya amat sayangi dia….bantu lah saya….
  Reply
  • Posted by za on October 27, 2010 at 8:04 pm
   mlepskn seseorg itu amat myakitkn ht tutama insn y bnr2 kt sygi….
   tp yakin la setiap y tjd ada hikmhnya..
   mungkin Allah ingin mberikn y lbh baik u hamba….
   Allah akan mberikn cubaan kepada setiap hambanya…
   bangkit la…
   jgn lemah
   yakin pada diri….
   igt bahawa Allah amat syg pd hambanya
   hanya mereka y tpilih je y akn mnerima ujian dr Nya….
   Reply
 206. Posted by susan on August 16, 2010 at 3:57 pm
  l
  Reply
 207. Posted by man on August 18, 2010 at 11:03 pm
  Salam semua…
  tertarik dengan istilah dosa pahala ni…saya baru je melepasi satu perjalanan hidup tanpa seorang wanita….mungkin pelik..tapi ini lah yg dihapai…banyak perkara yang sy fikir kenapa semua ini terjadi…akhirnya, jawapan yg pasti, Tuhan mahu saya kembali ke jalan yg benar..banyak dosa yg telah sy lakukan..mungkin dengan dugaan ini…proses untuk sy membuka titik permulaan dalam hidup…kepada insan yang lain…dugaan yg tuhan nk berikan pada setiap makhluknya bukan untuk melemahkan makhluk ciptaan nya..tapi untuk memberi peluang membina hidup yg lebih direhai Allah yg maha esa…. Salam ramadhan
  Reply
 208. Posted by noor on August 20, 2010 at 11:27 am
  salam,bagaimana kita tahu taubat kita diterima?
  Reply
 209. Posted by hapsah on August 20, 2010 at 12:50 pm
  assalamualaikum,
  saya ada sedikit kemusykilan, bagaimana jika seseorang perempuan itu berjaln jauh tanpa mahram lelakinya? seorang diri sahaja…. dan apakah ciri2 lelaki soleh? syukrn..
  Reply
 210. Posted by ronal on August 26, 2010 at 5:31 pm
  mudah2 han pilihan ku tak salah pd ke ke kasih ku
  Reply
 211. assalamualiakum warahatullah, sape ni? boleh kenalkan diri?
  Reply
 212. Posted by FAISAL on September 3, 2010 at 4:10 pm
  mbak…
  saya mau bertanya…
  sebenarnya pacaran itu boleh gak sih????
  saya punya pacar, dulu dia itu jauh dari kebenaran…
  tapi alhamdulillah dy sekarang menjadi wanita yang luar biasa..
  dia sudah berkerudung…
  kami sering beribadah sama2…
  bahkan saya sering menasehatinya..
  melarang dia berbuat hal2 yang kurang saya sukai…
  tapi km juga sering melakukan hubungan yg berlebihan…
  tapi tidak lebih dari ciuman seperti suami istri..
  dan km merasa sangat sulit untuk saling meninggalkan..
  seperti sudah ada ikatan…
  saya mau menikahinya, tapi dia masih sekolah..
  bagaimana menurut mbak…
  Reply
 213. Posted by FAISAL on September 3, 2010 at 4:11 pm
  assalamualaikum warohmatullahiwabarokatuh..
  mbak…
  saya mau bertanya…
  sebenarnya pacaran itu boleh gak sih????
  saya punya pacar, dulu dia itu jauh dari kebenaran…
  tapi alhamdulillah dy sekarang menjadi wanita yang luar biasa..
  dia sudah berkerudung…
  kami sering beribadah sama2…
  bahkan saya sering menasehatinya..
  melarang dia berbuat hal2 yang kurang saya sukai…
  tapi km juga sering melakukan hubungan yg berlebihan…
  tapi tidak lebih dari ciuman seperti suami istri..
  dan km merasa sangat sulit untuk saling meninggalkan..
  seperti sudah ada ikatan…
  saya mau menikahinya, tapi dia masih sekolah..
  bagaimana menurut mbak…
  Reply
 214. Posted by natasha on September 5, 2010 at 3:16 pm
  insyaallah,,sye akn ubah sedikit demi sedikit mengenai pendirian sye….
  ya allah beriknlah hamba mu ini petunjuk hidayah mu…
  amin..
  Reply
 215. Posted by fahri on September 5, 2010 at 6:24 pm
  bagus bagus bagus
  Reply
 216. Posted by Ieqa on September 8, 2010 at 10:03 am
  slm..
  sy ade kmusykilan..
  bolehkah lelaki dan wanita berkenal-kenalan..??
  harap smua bleh tlg sy..
  Reply
 217. Posted by iera on September 21, 2010 at 1:03 am
  salam….
  saya ingin menjadi seorang yang solehah…
  tetapi ade perkara yang menghalang…
  saya bersyukur dengan ape yang ade pada diri ni, & sy meminta agar diberikan yg terbaik tuk membimbing sy mjadi lebih baik dari sekarang….
  Reply
 218. Posted by iera on September 21, 2010 at 1:06 am
  tiap2 wanita yg solehah akan mdpt psgan yg soleh…
  agar aku dipertemukan dengan lelaki yg soleh…
  amin
  YA ALLAH, kau ampunilah segala dosaku…
  terimalah taubatku……
  Reply
 219. Posted by maisarah on September 28, 2010 at 5:52 pm
  slm sy ingin meluahkan perasaan sy sbg seorg wanita dan ibu kepada anak2 ku sygi…dlm masa 2 minggu lepas sy sudah mengetahui yg suami sudah main kayu 3…mula2 sy xboleh menerimanyer..tp suami sudah memujuk sy, dgn alasan die dan pompuan u hanya kawan sahaja..dlm beberapa ari ni,lepas balik kerja jer mesti die cal pompuan tu bejam2 lamanyer…sy tak tahan,sy cal la pompuan tu,cuba jauhi suami sy..pompuan tu ikut kata sy,dan ari ni pompuan tu memutuskan hubungan diorg..suami dtg umah,die nak keluar dr umah ni….disini sy nampak, pengorbanan sy selama ni menjaga anak dan umah tangga x dipandang…die sanggup keluar umah,die kata klu pompuan tu aku xdpt,dgn engkau2 sekali aku xdpt…
  Reply
 220. assalamualaikum..
  sya mau bertanya,, ktika saya menyayangi seseorang saya amat sgt mnyayanginya,, hinnga akhirnya berpisah sya ssgt sedih dn ga bs nrima knyataan itu,, apa cinta sya hnya krna nfsu belka?bkn krna Allah? sebab ktika sya mnjalin hbungan dg seseorg jg sya sgt tkut akn dosa yg saya dpat. krn sya ingin mnjdi wnita soleh. apa yg hrus sya lakukn?
  sblumnya terimaksih atasjwabannya.
  Reply
 221. Posted by najwa on October 3, 2010 at 7:52 pm
  Assalamualaikum
  Reply
 222. Posted by Asnih on October 3, 2010 at 8:06 pm
  Assalamualaikum.. terima kasih pada nsihat2 2.. ssungghnya saya t`ingin sngt menjadi hamba yang di cintai Allah s.w.t. dan mencintainya dan rasulnya..
  .
  ya Allah.. p`mdkan urusan kmi mghdapi cbran dunia.. tnjkkanlah kmi jlan yang engkau redhai..
  .hanya pda mu kmi memohon keampunan.. amin..
  Reply
 223. Posted by Nur Najwa Rina on October 3, 2010 at 8:32 pm
  Assalamualaikum? saya sangat2 tertarik artikel yg ada dlm blog ni, smoga nsihat smua ni kita jadikan iktibar. sya mintak izin sya nak kopi kata2 dlm blog ni ye?=)
  Reply
 224. Posted by Nur Najwa Rina on October 3, 2010 at 8:33 pm
  Assalamualaikum? saya sangat2 tertarik artikel yg ada dlm blog ni, smoga nsihat smua ni kita jadikan iktibar. sya mintak izin sya nak copy kata2 dlm blog ni ye?=)
  Reply
 225. Posted by IZZAHLIA on October 3, 2010 at 8:54 pm
  Assalamualaikum wbt..buat rakan2 semua,hrp semuanya sht dan drahmati ALLAH SWT.. d sni aka nak psan kat adik2 smua agar mhindari diri drpd perkara2 yg mjerumuskn diri ke jln yg tidak baik..bercinta itu boleh,tetapi cinta kpd ALLAH,RASUL,kpd keluarga dn kpd semua.sebaik2nya cintailah ALLAH SWT kerana cinta kpdnya kekal shingga ke syurga,sedangkan cinta sesama insan hanya sementara..smoga kita semua perolehi hidayah daripadNYA..wallahualam.
  Reply
 226. Posted by erdawani mohd noor on October 4, 2010 at 10:23 am
  salam…wahai semua hamba allah,,,insyaallah apa yang kt ingin buat denagan niat yang baik ataupun mahu kembali ke jalan yang benar kt mst ada kekuatan diri.insyaallah walau apa yang kt lakukan sblum ini kt akan dtrima allah walaupun kt banyak melakukan dosa,.kt manusia biasa,tiada klebihan untk melepaskan diri dpd melakukan dosa..ALLAH ampun kan segala dosa2 ku,,,aq ingin menjadi wanita yg dpandang mulia.salam
  Reply
 227. Posted by asnih on October 4, 2010 at 2:56 pm
  Assalamualiakum..
  Q mahu menjadi wanita solehah, Q mahu menjadi hamba yang abdi kepada pencipta Q. mencintai rasulnya, taat pada ibubapa…
  tapi apa yang harus Q lakukan untuk menjadi apa yang Q mahukan.??? aQ terlalu mudah terpengaruh dengan ajakan kawan,aQ terlalu lemah.. tolonglah aQ….:(
  Sama-samalah kita berdoa agar kita menjadi manusia yang berjaya di dunia dan di akhirat.. menjahui laranganya dan melakukan apa yang diperintakan olehnya… amin…
  ” jangan terpedaya dengan keindahan dunia kerana ada yang lebih indah menanti “….
  i love islam… islam adalah shumul..
  ya allah perkenanakanlah doa kami… peliharalah lidah kami… sesungguhnya kami amat takut pada azab nerakamu… amin.. amin ya rabbal alamin…..
  tegurlah aQ jika ada kesilapan Q…. Maafkan Q jika tersilap tafsir mengenainya…..
  wssllm….
  Reply
 228. Posted by Tjahyono Edy on October 19, 2010 at 8:58 am
  Sblmny syukron tas Artikelny..
  Ana mw tny Neh..
  Seprti yg Anda katakan..
  “Wanita hrz menutup auratny serapat2nya”
  Bgaimana menurud Mbak tntng hal yg dmikian..
  Allah S.W.T Brsbda dlm syurah An-Nur : 31
  “dan hendaklah mrka (wanita) menutpkn kain kudung ke dadany..”
  Mngkn seirink prkmbngn Zaman bnyg Kudung yg sbg perhiasan kecntikan sj dan mrka lupa Apa arti dr memakai kudung tsb..
  Percuma kan kalo sdh memakai kerudung tp Tdk sesuai dg Syariah Islam..
  Jazakillah khoir
  Reply
 229. salam..saya nk bertanya..perlu ke seseorang itu berubah secara drastik..maksudnye,die berniat utk berubah tetapi secara tibe2…saya berharap semoga saye mndpt jlnpenyelesaianne sebaik mungkin..
  Reply
 230. Posted by Soleh on October 29, 2010 at 10:20 am
  Assalamualaikum wbt..
  Saya bahagia dengan isteri dan baru menimang cahaya mata,,,, ada sebahagian part agak sukar untuk perbetulkan mungkin pada diri or isteri saya. Saya mudah memberi salam dengan senyuman pada sesiapa yang saya kenali,, telah menjadi kebiasaan diri saya.. Isteri saya sangat kuat perasaan cemburu… sekiranya saya memberi salam atau bertegur sapa pada kawan2 perempuan tempat kerja mahupun adik2 perempuan nya.. dia akan melenting… kadangkala, sekiranya saya bergurau dengan adik perempuan saya sendiri dia akan merasa sangat cemburu…. walaupun wife saya slalu memeriksa pergerakan saya… saya tidak kisah kerna saya tau dia sayangkan saya dan takut kehilangan saya. Kadangkala dia tidak yakin adakah saya masih sayangkan nya… saya sangat sayangkan isteri saya, setiap hari saya meyatakan saya yang saya menyayanginya. Apakah langkah penyelesaian perlu saya lakukan supaya keadaan seperti ini tidak mencacatkan hubungan saya dengan isteri… kerna dia kurang yakin terhadap saya walaupun saya bukan lah seorang yang kuat bersosial atau pun jenis lelaki keluar berpeleseran. minta pandangan untuk perbaiki diri saya dan cara nasihat terbaik mengurangkan sedikit sikap terlalu kuat cemburu isteri saya.
  Reply
 231. Posted by siti on November 11, 2010 at 4:54 pm
  salam..
  ramai wanita yang diluar sana sekarang ramai yang sudah bertudung.lagi2 mereka menggunakan tudung yang agak popular iaitu tudung “sarung”..alhamdulillah..tapi sayang nya..ade segilintir wanita itu..sengaja meninggikan sanggulnya, dan tudung nya singkat hingga menampakkan dada sedangkan islam melarang perilaku tersebut..mari lah saudara,,kita berjihat.aurat seorang muslimah itu satu badan kecuali muka dan tapak tangn, longgarkanlah pakaian kita..buangkan sifat takut berubah tersebut..InsyaAllah Dia mudahkan urusan kite.
  Reply
 232. Posted by mish ftin on November 28, 2010 at 1:08 am
  assalamualaikum…
  sy tiada komen sangat di page ini tetapi sy cume igin berkongsi cerita bagaimana sy boleh terpanggil untuk google tentang wanita solehah….
  segalanganya bermuala apabila sy berkenalan dengan seorng lelaki yg masih menuntut di sebuah university international di egypt..perkenalan kami bermula hanya di myspace dan seterusnya di facebook..
  hubungan kami tidak lah rapat seperti pasangan kekasih yg sedang melayaan perasaan cinta monyet tetapi pada mulanya sy cume menyimpan perasaan minat sahaja pada jejaka itu memandangkan die pandai bermain gitar dan boleh mengahasilkan lagu..kerna itu adalah salah satu ciri2 lelaki idaman sy :)
  walaupon sy tidak mengenalinya secara detail kerana die pon tidak menunjukkan identitinya tetapi di sebabkab die seorg pemain musik membuatkan sy bertambah gila pdanya…
  pelajar jurusan medic yg selalu minjadi perhatian sy berjaya merubah pandangan saya iaitu “budak pandai mmg sombong” tetapi die tidak..pada mulanya die hanya meletakkan pi nya di facebook gmbr seorg lelaki tua yg hodoh..
  itulah yg membuat saya selesa padanya..setiap hari mesj daripadanya menjadi igauan sy…..dirinya menjadi tumpuan saya..musiknya menjadi alarm sya…segala-galanya igatan saya padanya…
  tetapi gila saya padanya tidak melupakan saya pada pelajaran yang sedang sy kejar sekarang…lagi mengigatkan saya tentang kerjara dan ilmu bahawa ia sangat penting di dalam hidup setiap manusia….
  gayanya seperti seorg yg alam telah membuka mata dan hati saya sy tidak pernah di buka oleh sesiapaon..hadirnya bagai sinar di hati yg tidak pernah di duga oleh gadis huduh seperti saya…sikap ramah dan slumbernya sentiasa mencuit hati sy..
  die juga merupakan seorg penulis blog yg aktif dengan cerita2 yg menarik dan bermotivasi..die sering bercerita tentang dirinya,keluarga,pelajaran,persekitaran,hubungan dan lain2…paling seronok die sering memberi motivasi kepada pembacanya..
  satu hari die bercrita tentang keluarga yg merangkumi wanita idamanya…semestinya seorg suami iginkan wanita yg solehah untuk di jadikan isteri…saya begitu teruja untuk mengetahui apakah itu wanita solehah…boolehkah sy menjadi wanita solehah dihatinya..
  setiap kali on9 sy terus mencari ciri2 wanita solehah..wah begitu ramai contoh2 wanita solehah yg cukup hebat pada zamman rasullullah..layakah saya untuk menjadi seperti mereka???
  perkara itu menjadi tanda tanya..dan apabila sy fikirkan tentang kehidupan saya sekarang mmg sukar untuk di jangka sy ingin berubah untuk seorg lelaki yg tidak pernah sy jumper atau sentuh..
  saya berharap perubahan sy ini tidak pernah menimbulkan rasa menyesal di dalam diri ini walaupon jika satu hari nnti die bukan milik saya… allahuakkbar!!
  Reply
 233. Posted by Syura on November 28, 2010 at 10:10 pm
  Asalamualiakum boleh kah sya yg seorg yg teruk n hndak brubah untk mnjadi wnita solhah dan ttp mncintai allah dri sgala-glanya…
  Reply
 234. Posted by sya on December 1, 2010 at 2:29 pm
  sy insan yang keldil dan x tahu ape2 ttg islam.bila sy masuk website ini,byk ilmu yg menafaat buat sy.sy ingin berubah kearah kebaikan.sy harap kalian semua bantu sy dalam hijrah sy ini.doa kan sy
  Reply
 235. Posted by fun on December 26, 2010 at 2:46 pm
  bener-bener ciri-cri yang sulit ditemui
  Reply
 236. Assalamualaikum admin/Saudara,
  Minta kebenaran untuk share artikel ini untuk buat rujukan dan dimasukan kedalam blog saya
  Reply
 237. Posted by nisa' on January 12, 2011 at 6:16 pm
  assalamualaikum….indah nya wanita solehah…tetepi..banyak sangat dugaan untuk sampai ketahap itu….tuhan…tolong bantu aku…
  Reply
 238. Assallamuallaikum, smoga ak juga bisa jadi wanita solehah..
  Reply
 239. Posted by siti nurhayati zulkifli on January 27, 2011 at 11:24 pm
  asalamualaikum ..
  saye seorang atlet OLAHRAGA , saye hanye menutup aurat apabila bersama keluarga sahaja ,. sewaktu bersukan saya akan memakai seluar pendek .. niat untuk menutup aurat 24jam sehari masih belum di tunaikan lagi krna belum cukup bersedia .. dari segi solat 5 waktu, alhamdulillah masih ditunaikan ..saye juga minat mendalami ilmu agama ,. adakah saye bukan dari golongan wanita solehah kerana masih tidak menutup aurat sepanjang masa ???
  Reply
 240. smoge aku pon leh jdi wanita solehah jga … moge2 .. :D
  Reply
 241. Setelah berbulan selepas korban sy bermuhasabah,sy kembali meghubungi sahabat yang pernah terluka kerana sikap sy,sy kembali mencari ilmu,sy kembali berusaha merubah sikap,sy kembali melakukan perkara2 sunat dan kembali berusaha kepada-Nya..
  Alhamdulillah..kini sy telah memiliki perniagaan sendiri,memiliki bakat atas anugerah-Nya,memiliki sahabat baik lebih dari yg sy sangkakan,sy bertemu dengan org yg memiliki ilmu yang tinggi dari sy,sy d pertemukan dengan seorang pemuda yang bakal menjadi pasangan saya,rezeki sy kini terbuka sedikit..tetapi setiap apa yang Allah beri..kita jgn sesekali lupa..bahawasanya pada Nya ia datang, dan kepada-Nya jua ia kembali..
  Nsihat sy..mcmana sekalipun melaratnya hidup kita ini..jgn lupakan kan Allah..kita ada senjata yang hebat,iaitu doa kepada-Nya..dan tebalkanlah kasih serta cintakan-Nya dan rasul-Nya (Nabi Muhammad s.a.w)
  pada sahabat sy diruangan ini..doa sy utk kamu akan sy panjatkan kepada-Nya.semoga kita semua (muslimin & muslimat) sentiasa berada dalam pelihara-Nya..dan kerberkatan-Nya..amalkan lah ayat pintu 12..bnyak kebaikan yang tersudut dlm doa tersebut…nnti sy postkan kepada kamu..wassalam..
  Reply
 242. sy dahulunya pernah ditimpa musibah..duit ditipu rakan hampir ratusan ribu..perhubungan dengan masyarakat tidak begitu baik, kerana sikap ibu bapa sy pernah kecewa, sy hilang sahabat baik..sy juga mengalami masalah kesihatan..
  kini sy berbahgia dgn rahmat-Nya..alhamdulillah
  ini ingin sy kongsikan doa yang selalu sy amalkan..silalah sahabat2 baru sy di ruangan ini amalkan :
  Bismillahirrahmannirahim – Ya Allah, bukakanlah untukku pintu2 kebaikan,pintu2 keselamatan, pintu2 kesihatan, pintu2 nikmat,pintu2 keberkatan, pintu2 kekuatan,pintu2 cinta sejati,pintu2 kasih-sayang,pintu2 rezeki, pintu2 ilmu, pintu2 keampunan dan pintu2 syurga..sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
  —jadikanlah amalan harian—-
  Reply
 243. Posted by sri Mulyati on February 4, 2011 at 9:20 pm
  assalamualaikum wr wb….indahnya wanita soleha…..minta izin copas ya…seblmnya terima ksh
  Reply
 244. Posted by muslimah sejati on February 5, 2011 at 12:11 am
  teruskan perjuangn menyebar kan kebenaran………moge2 ramai hamba Allah ingin mencari realiti yang sebenar.AMIN……..
  Reply

Tidak ada komentar:

Posting Komentar